„Без маски“ с Йордан Георгиев - всеки понеделник от 17 до 18ч.

„Без маски“ с Йордан Георгиев - всеки понеделник от 17 до 18ч.

Продукция на университетското радио „Алма Матер"

Предаването „Без маски“ с автор и водещ Йордан Георгиев стартира в програмната схема на радио Алма матер на 1 септември 2008 г. То се излъчва всеки понеделник между 17 и 18 ч. на 88 мегахерца. От самото начало на живота си и до днес – 13 години по-късно, то остава единственото специализирано предаване за театър в българския ефир.

   В предаването могат да се очертаят четири основни тематични направления:

  1. Отразяване на всички актуални премиери по софийските сцени и в голяма част от извънстоличните театри, гостувания на чуждестранни спектакли у нас. Специално внимание се отделя на големите ежегодни театрални фестивали, провеждащи се на територията на България.
  2. Портретни интервюта, в които разказваме за пътя на един творец, проследявайки го от началото на артистичната му кариера, с акценти върху най-ярките му и значими роли или спектакли през годините.
  3. Предавания, посветени на значими периоди или личности от историята на българския театър. Специални издания на „Без маски“ са били посветени на златния период на бургаския театър от края на 50-те години на ХХ век, на юбилеи и годишнини на големите софийски театри, на знакови режисьори като Леон Даниел, Юлия Огнянова и Крикор Азарян, на писатели и драматурзи като Валери Петров, Йордан Радичков, Иван Радоев и Станислав Стратиев.
  4. Темата за младите в театъра. Екипът на „Без маски“ е сред много малкото журналисти, които следят пътя на актьорите, още от най-ранните им сценични изяви в учебните театри на НАТФИЗ, театралния департамент към НБУ, театралния колеж „Любен Гройс“. Често студенти от тези висши училища са били гости и са давали първите си интервюта именно за нашето предаване.

Журналистът Йордан Георгиев е роден във Варна през 1980 година. Гимназиалното си образование получава в училището за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ в квартал Аспарухово. В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ завършва право, журналистика, а по-късно и магистърската програма „Литература, кино и визуална култура“. От 2008 година Йордан Георгиев е автор и водещ на седмичното предаване за театър „Без маски“ в радио „Алма матер“. Около двеста драматурзи, режисьори и артисти са гостували в неговото студио, затова в театралната общност той е познато лице.

  През годините срещите и разговорите в предаването послужиха за основа на две книги с интервюта на журналиста Йордан Георгиев – „Без маски“ (2014) и „Младите театрали говорят в „Без маски“ (2016) на издателство „Жанет 45“. Последната му книга е озаглавена"Геният и зануленото време"(театралния път на режисьора Слави Шкаров).

Ключови думи: