Посрещнете Великден с

Посрещнете Великден с "Матеус Пасион" от Йохан Себастиан Бах!

На 29 април 2024г., 19.00ч., Аула на Софийския университет "Св.Климент Охридски"

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с инж. Георги Колчаков- организатор на събитието и председател на Фондация „Бахово общество в България“, разположено в звуковия файл под главната снимка!
 
Няма друго музикално произведение подобно на „Матеус пасион“, което с пресъздаването на евангелските събития да е по-подходящо да ви въведе в духовната атмосфера на Страстната седмица.
Според Алберт Швайцер, "музиката на Бах е като възвишената поетична мъдрост, която трае и се издига над всички останали творби. Тя е като непреходен порив на вдъхновение, който изобилства с благодат и спокойствие, като един поток на чиста и възвишена красота".
 
Снимка: Фондация Бахово общество в България
 
Пред Classic FM инж. Георги Колчаков- организатор на събитието и председател на Фондация „Бахово общество в България“ разкри любопитен момент от историята на творбата. 100 години след написването на творбата, Феликс Менделсон открива случайно страница от нейния нотен текст. Това се случва, докато си купува месо в месарницата, което е завито в страница от оригиналната партитура на „Матеус Пасион“ от Й.С.Бах. Впоследствие благодарение на Менделсон то получава втори живот и се изпълнява до днес.
 
На 29 април 2024г., 19.00ч., Аула на Софийския университет "Св.Климент Охридски" предстои изпълнението на „Матеус пасион“ от Йохан Себастиан Бах.
 
Тази година солисти ще бъдат Гиргина Гиргинова – сопран, Олга Михайлова-Динова – мецосопран, Виргил Хартингер – тенор /председател на Баховото общество в Залцбург/, Виктор Кръстанов – баритон, Пламен Бейков – бас, Елиянка Михайлова – хормайстор, континуо Димитър Тенчев – виолончело, Борис Радилов – виолончело. Съпроводът е на 
Фестивален хор и оркестър при „Бахово общество в България“ с диригент Йосиф Герджиков.
 
Концертът се организира в партньорство с Културния център на Софийския университет.
 
Билети можете да закупите от тук https://epaygo.bg/4070768066 и на място преди събитието.
Ключови думи: