За първи път български екип спечели BAFTA за музика към видеоигра

За първи път български екип спечели BAFTA за музика към видеоигра

Церемонията се проведе вчера, 11 април 2024

Вчера, на 11 април 2024г., бяха раздадени Наградите за видеоигри на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство BAFTA. Официалната церемония, която е 20-та по ред,  се проведе в Royal Festival Hall в Лондон. Победителите сред номинираните се определят от специално жури, професионалисти от Академията, а публиката има право да гласува само за „Награда на публиката“. Играта Baldur’s Gate 3 спечели в 5 категории, включително "най добра музика" и "игра на годината".

Български екип стои зад композицията и изпълнението на музиката към най-добрата игра за 2023г. според холивудските The Game Awards. Световноизвестният композитор на музика за видеоигри Борислав Славов и неговият екип – младите певици Илона Иванова и Мария Анастасова и музикантите и аранжори Виктор Стоянов, Георги Андреев и Слидар Борисов. Илона Иванова е солист на Националния Музикален Театър „Стефан Македонски“, а  Мария Анастасова-  на Държавна опера- Пловдив.

Илона Иванова е позната на българската публика и с участието си в „Гласът на България“ по bTV, което се оказа нейният „билет“ за работата ѝ с Борислав Славов. "Това е изключителен успех за целия екип, създал и реализирал музиката, начело с талантливия и доказал се в цял свят български композитор Борислав Славов! Гордея се силно с Боби и целия български музикален екип, от който имам честта да бъда скромна част, като соло вокал в някои от песните!", написа в социалната мрежа Илона Иванова.

Композиторът и ръководител на НФА "Филип Кутев" Георги Андреев и настоящия зам.министър на културата и бивш директор на Софийската филхармония Виктор Стоянов са добре познати и утвърдени имена от българската музикална сцена. "За пръв път българска гейм музика стъпва на най-високото световно стъпало и открива път за нови успехи на професионалистите, работещи в сферата. Благодаря на Боби и екипа за отдадеността през годините. Надявам се това да е само началото", съобщи във фейсбук профила си Виктор Стоянов.

Слидар Борисов е тонрежисьор и композитор на свободна практика.

 

Музикален ръководител на екипа е Борислав Славов (Glorian), който е познат на международната видео-гейм публика от работата си по Divinity Original Sin 2 /изпълнена в България от Оркестъра на Classic FM през 2018г./ и Crysis 2, където работи рамо до рамо с авторитетния филмов композитор Ханс Цимер и сътрудничил на Лорн Балф и др.

Вълшебната музика, създадена от талантливия български екип, можете да чуете ТУК

Baldur’s Gate 3 е разработена от белгийска компания и имаше 11 номинации в 7 категории в тазгодишните награди BAFTA за видеоигри.  Тя e aбсолютен фаворит на всички фенове на видеоигри в целия свят, тъй като всеки елемент е изпипан до последния детайл. Неслучайно играта печели десетки награди в различни категории по света. През 2021г. дуетната песен на Илона Иванова и Борислав Славов бе част от Hollywood music in Media Awards, наред с имена като Бийонсе, Джон Леджънд и други. Можете да я чуете ТУК 

Ключови думи: