26-годишният Клаус Мякеля застава начело на Концертгебау оркестър
Снимка: concertgebouworkest.nl

26-годишният Клаус Мякеля застава начело на Концертгебау оркестър

Младият финландец

Кралският Концертгебау оркестър в Амстердам обяви името на новия си главен диригент – Клаус Мякеля. Младият финландец подписва договор с ансамбъла в дългосрочен план: най-напред още от края на лятото (в навечерието на предстоящия сезон 2022/2023г.) той ще влезе в ролята на „артистичен партньор“, а след пет години (от 2027г.) вече ще поеме и поста на шеф-диригент на състава. Първоначално 26-годишният диригент ще има възможност да изработи пет програми с оркестъра, като своеобразна адаптация в отношенията между него и музикантите, започвайки още този август с концерти в Амстердам, Кьолн и Берлин (концерт в залата на Берлинската филхармония за откриване на Musikfest Berlin). „Клаус Мякеля – осмият главен диригент“, написаха от Концертгебау оркестър миналия петък, на 10 юни, обявявайки новото име в плановете на състава.

Историята на младия финландец с прочутия 133-годишен европейски оркестър досега не е твърде дълга – тя започва едва от септември 2020г., когато той за първи път дирижира музикантите. „От самото начало беше ясно, че това е идеално съвпадение“, подчертават от ансамбъла. „Неговият изключителен дебют накара оркестъра да го покани отново два пъти в рамките на същия сезон и два пъти през настоящия, включително и на турне в Хамбург и Рейкявик, като всеки повод отново потвърждаваше общото  желание на музикантите да привлекат Клаус Мякеля за свой следващ главен диригент“. Като институция Концертгебау напомня как отдавна поддържа съществуването на една „установена традиция на дългосрочно сътрудничество с диригенти, които са още в началото на своята кариера“. И тук се припомнят имената на Вилем Менгелберг (1871–1951), Бернар Хайтинк (1929–2021) и Рикардо Шаи (род. 1953). А с назначаването на младия Мякеля очакванията на оркестъра са „да се впусне в ново пътуване, което обещава много години на художествени постижения и нови открития“.

Клаус Мякеля сега е главен диригент на Филхармоничния оркестър на Осло, музикален директор на Оркестъра на Париж и артистичен директор на най-стария и с непрекъсната дейност  музикален фестивал във Финландия – Музикалния фестивал в Турку (Югозападна Финландия). За новите си домакини в Амстердам, диригентът казва: „Това е оркестър от изключителни музиканти“ и специално изтъква най-важното за неговата професия – работата със звука. „Щом веднъж си чул звука на Концертгебау оркестър, ти оставаш възхитен завинаги и за мен е чест, че ще поема отговорността да опазя този звук и да допринеса за неговото бъдещо усъвършенстване“. В състава на Кралския Концертгебау оркестър в момента свирят трима български музиканти: концертмайсторът Веско Ешкенази, тромпетистът Мирослав Петков и от миналата година виолончелист Борис Недялков. Кой ще оглави Кралския Концертгебау оркестър бе въпрос, който се постави още в началото на 2020г., но отговорът идва едва сега.

Ключови думи: