Нов дом за Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам

Откриването е на 19 януари 2019г.

Музикантите от Концертгебау оркестър вече се радват на дългоочаквания си нов дом – място, което ще им позволи да репетират спокойно и да провеждат много други важни за оркестъра дейности. Разположен в близост до историческата сграда „Концертгебау“ в Амстердам, новият им дом представлява сграда, строена през 1908г., която сега претърпя забележително обновление, за да може да отговори на всички изисквания на оркестъра.„Започва откриващия уикенд на RCO House!“ обявиха музикантите в профила си във Facebook вчера, на 17 януари, тъй като събитията са в рамките на няколко поредни дни- участия в радио и телевизионни предавания, репортажи, интервюта и разбира се, много музика в тяхно изпълнение. Утре в събота, на 19 януари 2019г., е официалното откриване, с което лично се ангажира кмета на Амстердам Фемке Халсема. RCO House или Домът на оркестъра разполага сдесет акустично изолирани студия за репетиции, офиси за административния персонал и камерна зала, но в прочутата с изключителната си акустика концертна зала „Концертгебау“, музикантите ще продължат да изнасят концерти.

Специално по този повод, оркестърът публикува на сайта си видео с първия тромпетист на ансамбъла – българинът Мирослав Петков, който разказва за необходимостта от подходящо място, където ежедневно да се упражнява. Предвид силата на звука на неговия инструмент и неудобството, което свиренето у дома му създава, българският тромпетист говори за предимствата на новите репетиционни помещения: „Тук имаш своето собствено пространство, своята работилница, тук можеш да се упражняваш, да свирите заедно… И това ще изведе нашия оркестър на едно ново ниво!“, казва той.

Кралският Концетгебау оркестър, който осъществява това преместване малко след отбелязването на 130-годишнината си, успя да събере 10 млн. евро от частни лица, фондове и компании. Събрана бе и допълнителна сума от 1,2 милиона евро за различните му дейности, включително и образователни, които вече ще се провеждат в новия дом RCO House.