Веско Панталеев- Ешкенази на 50 пред Classic FM Radio: „Не успях да остарея в моето съзнание“
Снимка: Плевенска филхармония

Веско Панталеев- Ешкенази на 50 пред Classic FM Radio: „Не успях да остарея в моето съзнание“

Концертът му е на 16 април 2022г. от 20ч. в зала 1 на НДК

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Веско Панталеев-Ешкенази, разположено в звуковия файл под главната снимка!

„Не успях да остарея в моето съзнание. Усещам се много млад и мисля, че имам да уча;  че съм в училище или консерваторията. Все пак, като празнуваш такъв 50-годишен юбилей си даваш сметка, че това не е така и че доста време е минало от живота ти и на сцената. Завинаги ще си остана едно непораснало дете“, призна в ефира на Classic FM Radio цигуларят Веско Панталеев-Ешкенази.

Снимка: Плевенска филхармония

Утре, 16 април, от 20ч. в зала 1 на НДК ще се проведе дългоочакваният концерт по повод 50-тата годишнина на изтъкнатия музикант, който бе отлаган многократно заради пандемията. „Програмата не е променяна, а е такава, каквато приготвихме преди две години. Прекрасно е, че това може да се случи с такова закъснение. Благодарен съм на Плевенска филхармония и на всички солисти, гости, които ще бъдат на сцената- Влади Ампов-Графа, Люси Дяковска, Дани Милев, Адриана Николова- Печенката, акордеонистката Вероника Тодорова,пианиста Георги Милтядов и Мартин Панталеев, който ще дирижира. Актрисата Койна Русева ще разказва моя живот“, отбеляза Веско Ешкенази. „Исках да го запазя в тайна, но вече не е. Майка ми и баща ми, които са дългогодишни музиканти, ще бъдат на сцената  и ще са „скрити“ в оркестъра“. разкрива той. В програмата са включени творби от Менделсон, Вивалди, Чайковски, Сарасате, Пиацола, Гардел.

Кариерата на Веско Ешкенази го отвежда на първия пулт на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам, в който работи вече повече от 20 години. Позицията на концертмайстора на авторитетния музикален състав е изпълнена с много усилия и отговорност.  „Нямаш право на момент на слабост или да не реагираш адекватно. Няма извинение за неуспеха. През тези години работата е била интензивна, на моменти  -тежка, знаейки, че на раменете ти почива известността на един оркестър с традиции“, отбелязва виртуозният цигулар. „Най-сериозният мотиватор бе диригентът Марис Янсонс, който, за съжаление, не е между нас. Той беше прекрасен репетитор, даваше кураж и те караше да вярваш в това,че музиката е един празник. От него съм се научил на това. Когато сме на сцената, за нас е празник и затова даваме всичко от себе си“, припомня си Веско Ешкенази.

Обичаният български цигулар ще сподели опита и уменията си с дарованията, които се включват в новата Академия за оркестър от  второто издание на Националния конкурс за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“.  „Щастлив съм, че мога да съм близо до младите таланти. Често го правя, като последно бях в Кремона. За мен е много важно, но колкото и да е странно, по този начин си сверявам часовника. Когато си с младите, ти се учиш и от тях, колкото и парадоксално да звучи“, заяви Веско Ешкенази.

Новите поколения, които ще се обучават в изкуството на оркестровото изпълнение  „ ще трябва в момента да реагират  на това, което им се представя като материал, начин на свирене и съвети. Очаквам срещата ми да е интерактивна и да правим нещата на момента такива, каквито ще бъдат за тях един ден на сцената. Това ще ги обогати много“, уверен е музикантът. „Да получиш опит от някой, който е бил дълги години, е безценно. Този опит е безмерен. За младия музикант ще остане това колко ще могат да приемат от това, което им се предлага и това е най-главното предизвикателство“, казва той.  Веско Панталеев- Ешкенази ще излезе и на една сцена със следващите поколения инструменталисти на 1 октомври 2022г. в Европейския музикален фестивал, съпроводени от Оркестъра на Класик ФМ радио, на който цигуларят е бил солист и диригент. „Няма да забравя „Годишните времена“ на Вивалди, което за мен беше едно от първите изпълнения. Спомням си вълнението, с което излязох на сцената, и подкрепата, която получих от оркестъра“, подчертава Веско Ешкенази.

Той коментира нашествието на руската армия в Украйна и отражението му в културен план. „В Амстердам сме отворени към руския репертоар. Продължаваме да го свирим с огромна любов, защото считаме, че културата и традициите на Русия няма нищо общо с тази инвазия….Надявам се този проблем да изчезне. Ще се стараем да не страда културата от политиката“. Мечтата му е „човечеството да има възможност да си отдъхне след пандемия и война, която ще приключи, и малко по-мирно да е всичко“.

Веско Ешкенази следи и процесите в България и изрази своята позиция във връзка с видеоселфито на министъра на културата, което разбуни духовете в обществото. „Това не може да се случи в Нидерландия. Ако се случи, моментално човекът, който го е направил, няма да е на този пост. Той ще си е подал оставката на следващия ден. Това е напредналата демокрация. Тъжно е, че културата трябва да стане известна по този начин… Във видеообръщенията няма нищо лошо, но работата на министрите е съвсем друга. Ако се разчита на видеообръщения от социални медии, това е безсилие“, смята той. Относно новите 100 млн.лв. за култура, осигурени от държавата, се забеляза липсата на конкретика по отношение на музиката.  „Не разбрах как ще бъдат разпределяни  и какви ще са културните политики. Цифрите не означават нищо, ако не е ясно на  какво ще се залага“, каза още уважаваният цигулар. Според него, идеята за сливането на висши учебни заведения води до големи рискове. „Всеки ВУЗ има история и традиции – сливането им ги обезличава. Слагането им под една шапка  вероятно ще доведе някои от тях да престанат да съществуват“, изрази страховете си Веско Ешкенази. „Може би всеки актьор да свири на пиано или всеки цигулар да рецитира“, добави шеговито той.

Ключови думи: