Оркестърът на Миланската скала започва годината с отмяна на турне
Снимка: riccardochailly.com

Оркестърът на Миланската скала започва годината с отмяна на турне

Заради новите ограничения в пандемията

Изправен пред възобновяването на пандемията от COVID-19 и новите ограничения в Европа, Оркестърът на „Ла Скала“ (Filarmonica della Scala) отмени турнето си из Европа, планирано за този януари. Миланският ансамбъл под диригентството на Рикардо Шаи трябваше да свири на три дати от 25 януари в Испания (Аликанте, Мадрид и Барселона), а след това и във Франция, в Париж – на 28 и 29 януари 2022г.

„Влошаващата се здравна ситуация в Европа принуди Filarmonica della Scala и организаторите временно да отложат януарското турне с Рикардо Шаи, предвид безопасността на музикантите и на всички, ангажирани с турнето“, се казва в изявление на оркестъра, който уверява, че ще „пренасочи концертите възможно най-скоро“. Събитията в Италия, обаче, не са отменени и като част от симфоничния сезон на Filarmonica della Scala маестро Рикардо Шаи скоро ще дирижира няколко концертни вечери. От 17 януари в програмата той ще включва и една от партитурите, която бе подготвена за вече отмененото турне – Симфония № 1 „Титан“ на Густав Малер.

 

Снимка: Filarmonica della Scala / facebook

Междувременно, оркестърът навлиза в една важна годишнина – навършват се четири десетилетия от неговото създаване. Нека припомним, че през 1982г. незабравимият Клаудио Абадо основава Filarmonica della Scala, заедно с музиканти от „Ла Скала“, по модела на Виенската филхармония, с цел да развие симфоничния репертоар в контекста на оперната традиция на театъра. А още в първите дни на януари музикантите не пропуснаха да приветстват един от големите пианисти на съвремието ни – знаменитият Маурицио Полини, редовен и скъп гост на сцената на „Ла Скала“, който на 5 януари навърши 80 години. В специален поздрав за юбилея му те го описват като „интерпретатор, способен да открие истината във всяка творба и да я извади наяве“. И припомнят многото моменти помежду им, „запечатали човешките и професионални отношения“ и „обсипани с безброй успехи както в „Ла Скала“, така и на турнета още от самото начало с Клаудио Абадо“. Историята на това ценно музикално приятелство включва и Рикардо Мути, с когото клавирният майстор е свирил неведнъж през 90-те и в първата декада на 21 век, а през 2011г. се завръща отново на тази сцена, но вече под палката на Даниел Баренбойм. Последният му концерт в Милано е през сезон 2017г., когато участва в благотворителния цикъл „Открити репетиции“, изпълнявайки Концерт № 5 на Бетовен с Рикардо Шаи.

Ключови думи: