Клаус Мякеля – първият диригент, подписал с DECCA от 40 години насам

25-годишният финландец

25-годишният диригент Клаус Мякеля подписа договор със звукозаписната компания DECCA, само няколко месеца след като оглави Оркестъра на Париж и Филхармонията на Осло през лятото на миналата година. На 31 март 2021г. DECCA CLASSICS с гордост съобщи, че младият финландец е първият диригент, който се присъединява към нейното семейство от 40 години насам, след като през 1978г. италианският маестро Рикардо Шаи стана артист на компанията. Роден на 17 януари 1996г. и започнал да учи дирижиране при прочутия Йорма Панула едва на 12-годишна възраст, Клаус Мякеля е музикант, за когото може да се прочетат неочаквано ласкави отзиви: „Той вече притежава всички качества на велик диригент и прави музикалните си избори с рядко срещана зрялост” – Le Figaro; „Подходът му вдъхнови музикантите от Кливландския оркестър да оставят инструментите си в края на изпълнението и да се присъединят към бурните аплодисменти на публиката. Това не се случва всеки ден!” – ClevelandClassical.com. Извънредно млад, но и вече много търсен диригент, през лятото на 2020г. двата водещи симфонични ансамбъла на Франция и Норвегия /Оркестърът на Париж и Филхармонията на Осло/ го избраха за свой главен диригент – в Осло той остава за следващите седем години, сменяйки Василий Петренко, а в Париж ще бъде новият музикален директор от следващата есен за период от пет години.

Родом от Хелзинки, Клаус Мякеля е син на виолончелист и пианистка, а инструментът, с който започва, е именно челото. Пял е в Детския хор на Финландската национална опера като малък, а години по-късно ще стане възпитаник на Академията „Сибелиус“ в родния си град. Един от първите си големи проекти с Филхармонията на Осло младият диригент посвещава на своя велик сънародник Ян Сибелиус /1865–1957/. „Тази музика винаги е съставлявала важна част от репертоара на този оркестър и освен това, тя е в моето ДНК“, казва диригентът за плановете да запише всички симфонии на композитора. Сега, благодарение на новия му договор с компанията Decca Classics, точно тези планове ще станат реалност: „Дебютният запис на Клаус Мякеля ще бъде пълния симфоничен цикъл на Сибелиус с Филхармонията на Осло, включително Симфоничната поема „Тапиола“  /оп. 112 от 1926г./ и фрагменти от Осма симфония, за която дълго време се е смятало, че е била унищожена от композитора преди смъртта му“, се казва в съобщение от престижната звукозаписна компания. Припомня се и факта, че именно творбите на Сибелиус много отдавна са дълбоко свързани с този оркестър, защото „точно преди 100 години Сибелиус посещава Осло, за да дирижира музикантите в един концерт с неговата собствена музика“.

Ето как Клаус Мякеля коментира присъединяването си към компанията, която ще му осигури свободата да осъществи творческите си желания: „Наистина съм щастлив и за мен е чест да се присъединя към Decca Classics. Това е звукозаписната компания, на която съм се възхищавал най-много сред всички други – не само заради изключителните й артисти и каталог от легендарни изпълнения, но и заради нейния уникален звук и внимание към качеството. През следващите сезони очаквам с нетърпение да записвам и с Филхармонията на Осло, и с Оркестъра на Париж, както и да избирам репертоар, който импонира на музикалната идентичност и звук на всеки един от тези оркестри и техните концертни зали“.