Лвовската филхармония отбеляза своята 120-годишнина
Снимка: apolline-petit.com

Лвовската филхармония отбеляза своята 120-годишнина

Със специален концерт, изложба с архивни материали и пресконференция

Историческият път на Лвовската филхармония започва на 27 септември 1902г. и днес, макар и в състояние на война, институцията успя да организира честване на голямата си годишнина. 120-те години история бяха ознаменувани със специален концерт, изложба с архивни материали и пресконференция. Във вторник, на 27 септември 2022г. оркестърът приветства публиката си с програма, която символично напомняше за първите стъпки на филхармонията и творбата  „Украинско капричио“ бе избрана като най-подходяща за случая. Тя е написана от украинския композитор Станислав Людкевич (1879–1979) и премиерата й е прозвучала още в първия концертен сезон на Лвовската филхармония на 6 май 1903г., а сега – повече от век по-късно, бе представена за втори път.

Снимка: Лвовската филхармония/ Facebook

„Украинското капричио“ на Людкевич е изпълнено от Лвовския симфоничен оркестър само веднъж, преди 120 години, когато композиторът е едва на 22 години“, каза Володимир Сивохип, генерален директор на Лвовската национална филхармония. „Много е важно, че тогава е звучала украинска музика, защото историята на оркестъра помни няколко империи, които той е преживял: Австро-Унгарска, Полска и Съветска, както и две световни войни, а сега фактически преминава и през трета. И независимо от условията, в които се е намирал тогава, той е свирил украинска музика“, подчерта диригентът, цитиран от Укринформ. В словото си Володимир Сивохип наблегна и на факта, че съставът е отгледал „композитори от велика Украйна“, както са били наричани тогава – Виктор Косенко, Левко Ревуцки, Борис Лятошински… А също така, тук са се състояли изключителни премиери на Мирослав Скорик (патрон на филхармонията), Евген Станкович и много други, докато световни имена като Рихард Щраус, Густав Малер, Руджеро Леонкавало, Мечислав Карлович и Лоренцо Перози също са работили като диригенти с лвовския ансамбъл. И не само те – гостували са знаменити музиканти като Пабло Казалс, Маргарита Лонг, Феручо Бузони, Святослав Рихтер, Давид Ойстрах и др.

Галаконцертът, проведен в зала „Людкевич“ на филхармонията, бе дирижиран от Теодор Кухар – известен американски диригент, украинец по произход, носител на много музикални награди, записал името си в над 115 звукозаписни проекта и главен диригент на Академичния симфоничен оркестър на Лвовската национална филхармония от 2018г.

Освен „Украинско капричио“ на Людкевич, друга творба от програмата бе Концерт за цигулка №2 от Евген Станкович (който наскоро отпразнува своя 80-годишен юбилей), със солист Дмитрий Ткаченко, за когото Станкович е композирал това произведение. Финалната избрана творба бе Симфония № 9 на Антонин Дворжак „Из новия свят“, за която в програмата на вечерта бе написано: „Създавайки това произведение в края на 19 век, чешкият композитор документира в партитурата своите впечатления от континента Америка, с неговата музика и фолклор. По същото време за европейците Америка е била онзи нов и непознат свят, който е предизвиквал силен интерес и възхищение. Сега Украйна и нейният народ се превърнаха в тази нова светлина за всички, които смело се противопоставят на Русия, защитавайки и отстоявайки най-важното – независимостта“.

Ключови думи:
@