Олег Криса избра да празнува юбилея си у дома в Украйна

Олег Криса избра да празнува юбилея си у дома в Украйна

Легендата на украинската цигулкова школа

Легендата на украинската цигулкова школа – на 80! Това написа Лвовската филхармония по повод юбилея на знаменития цигулар Олег Криса, който на 1 юни навърши 80 години. „За 30 години преподаване, аз не съм срещал друг музикант като него. Олег има брилянтен природен талант, необичайна музикалност, ярка артистичност и страхотен чар“ – думите са на роденият в Одеса Давид Ойстрах (1908–1974) и са казани за неговия любим ученик. Те стоят на специално място в официалния сайт на Олег Криса и не е случайно, че сега се припомнят в Лвов и Киев, където въпреки продължаващата война в Украйна, Олег Криса все пак избра да се върне, за да отпразнува юбилея си. Датата за концерта му в Лвов бе 16 юни 2022г. , а мястото – Филхармонията на града. След като прекарва детството и ученическите си години в Лвов, през 1971г. цигуларят прави своя американски дебют в Карнеги Хол, а The New York Times тогава оценява представянето му като изпълнение, което би могло да „изгради репутацията на един цигулар, ако той все още не я притежава“. От близо 30 години Олег Криса живее в САЩ, от 1988 г. е професор в Украинския музикален институт в САЩ (Ню Йорк), професор в Eastman School of Music (Рочестър, САЩ) и Manhattan School of Music (Ню Йорк, САЩ). В продължение на десетилетия творческия живот на цигуларя е тясно свързан с Лвов – тук той многократно е свирил и точно от тук през 2013г. започна Международният конкурс за цигулари „Олег Криса“, който се провежда на всеки три години. За юбилейните концерти, под диригентството на сина на маестрото Тарас Криса, който от 2016г. е главен диригент на Лвовската филхармония, програмата съдържаше украински, немски и американски партитури: Максим Березовски (1745–1777) – Симфония № 1 в до мажор, Феликс Менделсон-Бартолди (1809-1847) – известният Концерт за цигулка и оркестър в ми минор, ор.64, а също и символичния музикален тандем, състоящ се от творбите на Чарлз Айвс (1874-1954) „Въпроси без отговори“ и на Евген Станкович (род. 1942) – Концерт № 5 за цигулка и оркестър „Въпроси без отговори“, посветен на самия Олег Криса за неговата 75-годишнина.  

„Пълномащабната руско-украинска война не се оказа пречка пред легендарния цигулар Олег Криса, за да изнесе той юбилейните си концерти в Киев и Лвов, въпреки че първоначалните планове на турнето бяха с много по-широка география“, пише Укринформ. „Маестрото обаче е искрено щастлив, че той и синът му, диригентът Тарас, пътуват до Украйна от Съединените щати, за да подкрепят родната си страна чрез музика, която смело се съпротивлява на руските войски…“ В интервю за информационната агенция прочутият цигулар казва: „Не познавам нито един човек в Америка или в европейските страни, който да подкрепя войната на Путин в Украйна. Тук (в Киев, бел.ред.) не усещам война, от време на време се чуват сирени, но градът живее. Киев е красив! Знам, обаче, какви ужасни събития се случват в Източна Украйна. Боли… Всичко това е много трудно да се преживее. Но въпреки това, аз съм толкова щастлив, че дойдох в Лвов и Киев – това са моите родни места, тук е и семейството, и колегите, и сцената“, добавя той. Юбилейни концерти на Криса е трябвало да се състоят оше в Харков, Виница, Одеса, Лвов, Чернивци, но след февруарските събития той разбира, че всичко се отменя. И все пак: „Обадих се в Киев и Лвов, във филхармонията, с предложението „да отложим“ събитията. А те се смутиха: „Как така да отложим? Ние чакаме!“ и ми казаха, че е възможно да мина през Полша. И тогава украинското ми сърце се разтуптя. Помислих си, как така?! И реших – давай!“ Олег Криса допълва, че има ангажименти за концерти в Япония, по повод 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Япония и Украйна, а първата получена сума като парично възнаграждение от един милион японски йени той вече е внесъл – по сметка на Благотворителната фондация „Олег Криса“, която ще бъде използвана за подпомагане на украински музиканти и журналисти. „Лвовската филхармония също ще направи турне в Съединените щати, и аз ще се присъединя. Оркестрите от Киев и Лвов пътуваха много активно из Европа, свириха в най-добрите зали. И това е страхотно доказателство за високата култура в Украйна!“, категоричен е Олег Криса. Той казва още: „Но музиката живее, въпреки всичко, дори във война. Вие знаете, че моят учител Давид Ойстрах живееше в Москва. И по време на Втората световна война, в моментите, когато искаше да каже на света, че музиката и изпълнителите съществуват, той свиреше на живо по радиото. Правим го и ние сега – представяме най-добрите музикални произведения, когато Украйна е ранена от войната“.

Юбилейният концерт на Олег Криса с Лвовската филхармония бе предаван на живо в YouTube канала на оркестъра https://www.youtube.com/watch?v=EpHEB_8kRAk

Ключови думи: