Как Лвов отпразнува 180 години от рождението на Микола Лисенко

Как Лвов отпразнува 180 години от рождението на Микола Лисенко

На фона на военните действия

Въпреки войната, страха и лишенията, жителите на Лвов успяха да отбележат едно важно събитие от своята музикална история – 180 години от рождението на националния композитор на Украйна Микола Лисенко (22.III.1842– 6.XI.1912).

Снимка: philharmonia.lviv.ua

На 22 март 2022г. Лвовската национална филхармония „Мирослав Скорик“ покани своите съграждани на концерт в центъра на града, обръщайки се към тях с думите: „Войната промени драстично нашия живот… В този труден момент сега е много важно музиката да не „замълчи“, защото тя не може да бъде отменена! Също толкова важно е да защитим най-ценното, което имаме – децата, защото те са бъдещето на Украйна“. За участие в концерта на открито бяха поканени пианистите Оксана Рапита и Мирослав Драган, певицата Наталия Дитюк и мъжкия хор от Лвовската филхармония. „Каним всички за съвместно изпълнение на творбата „Боже великий, єдиний“ (муз. М. Лисенко), известна като духовния химн на Украйна“, написаха още от филхармонията. А малко след концерта, музикантите публикуваха и видео с изпълнението на Оксана Рапита, която свири творбата на композитора „Песен за любовта“, придружено от следните думи: „Когато такава невероятна украинска музика заменя сирените, които се чуват ден след ден, има голяма вяра в светлината и настроение за победа“.

Снимка: Лвовска филхармония

Заедно с Лвовската филхармония събитието беше организирано и от една нова социална инициатива, създадена по идея на украинския литературен критик Богдан Тихолоз – „Децата на страната – забавления за храброст“. Тя се появи съвсем скоро в помощ на най-малките, които пред очите на възрастните внезапно се превърнаха в „деца на войната“. За да им предложи достъп не само до образование, но и до някакъв вид забавление, сега този проект се опитва да помага на децата с „творчество, мъдри книги и очарователна музика… И най-важното – с добри хора наоколо, които са готови да споделят своя талант и щедро сърце“. Подобни събития на обществени места ще продължават да се провеждат и през седмицата – с музиканти от Лвовската филхармония и художници–доброволци от социалната инициатива „Децата на страната“, които ще организират артистични срещи и концерти, посветени на творчеството на композитора и украинската музика, съобщава местния сайт за Лвовска област „Голос Бущини“.

Микола Лисенко, снимка: philharmonia.lviv.ua

 

На 22 март 2022г. се навършиха 180 години от рождението на изключителния украински композитор, пианист, диригент, педагог, фолклорист и общественик Микола Лисенко, смятан за основоположникът на украинската класическа музика. Сред най-известните негови творби са музиката на химните „Молитва за Украйна” и „Вечният революционер”, оперите „Тарас Булба”, „Наталка Полтавка”, „Енеида”, „Коледна нощ” и др. Той създава множество обработки на народна музика и написва много произведения по стиховете на Тарас Шевченко (1814–1861). Произведенията на Микола Лисенко се възприемат като музикалното въплъщение на духа на украинския народ, особено сега, когато страната изживява едни от най-тежките си дни, заради руската военна инвазия, започнала точно преди един месец. Междувременно, Лвовската филхармония съобщи, че от 26 март 2022г. възобновява концертната си дейност с поредица от камерни събития в онлайн формат под надслов „Украйна-2022. Музите не мълчат” и с безплатни излъчвания в официалния YouTube канал на оркестъра.

Ключови думи: