„Реквием“ на Моцарт открива музикален фестивал в Украйна с 40-годишна история

„Реквием“ на Моцарт открива музикален фестивал в Украйна с 40-годишна история

„Виртуози“ започва този петък в Лвов

Международният музикален фестивал „Виртуози“ започва този петък в украинския град Лвов. Въпреки военното положение, но и заради паметта на изгубените животи след избухването на войната, организаторите са твърдо решени да проведат 41-ото издание на класическия музикален фестивал. Традицията от последните 40 години, откакто съществува „Виртуози“, очевидно няма да бъде прекъсната и организаторите дори са амбицирани да го проведат с международно участие.

 

От 20 до 29 май 2022г. Националната филхармония на Лвов ще се превърне в сцена на всички фестивални събития, които ще бъдат достъпни както на живо в залата, така и чрез директно излъчване в YouTube канала на Филхармонията. „Любовта, хармонията и красотата винаги са били, а и остават основните ценности на „Виртуозите“ през всичките четири десетилетия на неговото съществуване. Тази година, обаче, музикантите на Украйна бяха особено предизвикани да защитят ценностите на изкуството – мотото на целия фестивал е „Украинските музи не мълчат”, те говорят високо на културния си фронт“. Така е описана целта на тазгодишния фестивал, за който никой не е предполагал, че ще се наложи да бъде провеждан в такава извънредна ситуация. Въпреки всичко, организаторите са убедени, че най-важното е именно сега, по време на войната, културният сектор в страната да не замлъкне. Всички приходи от продажбата на билети ще бъдат дарени на въоръжените сили, а постъпилите благотворителни дарения при онлайн излъчванията на концертите ще бъдат използвани за подкрепа на музикантите, останали в Украйна.

Володимир Сивохип, снимка: philharmonia.lviv.ua

За първи път в 40-годишната история на фестивала на откриването му ще бъде отслужена заупокойна траурна литургия. „Изборът на „Реквием“ на Моцарт беше провокиран от трагичните обстоятелства, при които всеки ден умират наши цивилни и войници“, казва Володимир Сивохип, директор на Лвовската национална филхармония. „Настоящото изпълнение ще бъде посветено на всички синове и дъщери на Украйна, загинали за бъдещата ни свобода. Едно от най-известните произведения на човечеството преминава през всички етапи на една драматична композиция, за да достигне до „вечната светлина“. И ние вярваме, че въпреки най-трагичните изпитания, украинският народ ще получи желаната свобода и независимост, както е в този музикален пример“, убеден е диригентът. В откриващата фестивална вечер, наречена „Вечна памет“, сред солистите в изпълнението на Моцартовия „Реквием“ ще бъде една от възпитаничките на Школата Кабаиванска – украинското сопрано София Соловий. Завършила Музикалната академия „М. Лисенко“ в Лвов, през 2000г. тя се премества в Италия, за да продължи вокалното си и артистично усъвършенстване при Райна Кабаиванска в Академията в Озимо и в Академия Киджана в Сиена. Отличена с награди от конкурсите „Корадети“, „Отавио Дзиино“, „Талявини“ и „Виоти“, София Соловий е пяла като солистка на Лвовската национална опера, Театро Реал в Мадрид, Римската опера, Театро „Ла Фениче“ във Венеция, Кралската опера на Валония, Театро „Сан Карло“ в Неапол, Центъра по изкуства „Кралица София“ във Валенсия и др. В следващи концертни програми от фестивала „Виртуози“ са поканени и гостуващи музиканти от чужбина, като полският диригент Винсент Козловски, френската цигуларка Ева Заваро, испанският китарист Рафаел Серале и др.

София Соловий, снимка:Facebook

Ключови думи: