Архитектурен шедьовър и дом на органовата музика в Украйна вече половин година е замлъкнал
Снимка: Ukrainian Institute

Архитектурен шедьовър и дом на органовата музика в Украйна вече половин година е замлъкнал

След началото на войната

След началото на войната в Украйна множество ценни архитектурни образци в страната пострадаха тежко, а музикалните центрове с историческо значение сред тях, уви, никак не са малко. Още в края на март информационната медия Український Південь /Украински юг/ в Херсон публикува списък с пострадалите сгради към онзи момент – архитектурни паметници, сред които освен библиотеки, музеи, религиозни храмове и друг тип постройки, попаднаха също театри и концертни зали. Според хронологията на нанесените удари върху обектите, още на 27 февруари 2022г. пострада сериозно бившият кинотеатър „Н.А.Щорс“ в Чернигов, чиято сграда е строена през 1935-1947г. и имаше статут на архитектурен паметник от местно значение. Следващата загуба дойде на 11 март, когато в град Днипро понесе щети известният Дом на органовата и камерна музика, познат още като Брянска църква. Това е архитектурен паметник с национално значение, чийто строеж датира от началото на ХХ век. Историческата сграда беше ранена в резултат на обстрела на Днипро, когато шрапнели удариха стените и прозорците й. Още на следващия ден беше регистрирано и поредното посегателство върху културен паметник – сериозно бе нарушена архитектурната цялост на Националния театър за опера и балет в Харков. С трагична слава се сдоби и Донецкият академичен областен драматичен театър в Мариупол, където се укриваха повече от хиляда души. Театърът е построен през 1956-1960г., той е паметник на архитектурата, историята и монументалното изкуство, но след нанесения бомбен удар от 16 март, сега вече е напълно разрушен…

Чернигов
Снимка: history.rayon.in.ua

В първите дни на август държавната институция „Украински институт“ /Український інститут/ обяви началото на кампания в защита на културните паметници на Украйна, които от края на февруари 2022г. са обект на атаки от страна на руските войски. Така бе иницииран проекта „Картички от Украйна“, чиято цел е да документира и ясно да покаже на света конкретните щети, които агресорът нанася на украинската култура. „От началото на пълномащабната инвазия те са унищожили повече от 388 исторически, архитектурни и археологически паметници на Украйна“, гласи официалната информация, разпространена и у нас от Посолството на Украйна в България. Специално място в този проект е отделено за една много ценна в музикално отношение сграда – Домът на органовата и камерна музика в Днипро.

Мариупол, снимка: history.rayon.in.ua

Историята на този музикален храм разказват от украинската дипломатическа мисия: „Домът на органовата и камерна музика е най-отличаващата се архитектурна сграда от началото на ХХ век в Днипро и една от най-удивителните забележителности на града. Тя е построена между 1913 и 1915г. и първоначално няма нищо общо с органовата музика. Това беше църквата Брянск (Св. Никола), проектирана в неокласически стил с барокови елементи. В началото на 80-те години е взето решение бившата църква да се превърне в органова зала. Сградата е реставрирана през 1986г. Органът, конструиран от немската фирма „Зауер“, се монтира година след реставрацията. 12-тонен механичен орган с два мануала, 30 регистъра и 2074 тръби с различни диаметри и дължини беше доставен в Днипро от Франкфурт на Одер. Включен е в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО. От първия концерт през 1987г. Домът на органовата и камерна музика е бил домакин на много международни фестивали, конкурси и турнета на изпълнители от Европа и света. Тук са провеждани около 300 концерта годишно. Въпреки това, на 11 март 2022г., в резултат на обстрел от руските сили по време на руската инвазия в Украйна, стените и прозорците на Дома бяха обезобразени от ракетни отломки“.  

Днипро, снимка: history.rayon.in.ua

Ключови думи: