Пианистът Дариус Мажинтас свири в разрушения Ирпен
Снимка: Ukrinform

Пианистът Дариус Мажинтас свири в разрушения Ирпен

40-годишният музикант

Един известен литовски музикант реши да изрази своята съпричастност с украинците, като свири на открито в Ирпен насред разрушенията в града. Там 40-годишният пианист изнесе импровизиран концерт на 26 април, а на следващия ден свири и в главната военна болница на Киев, съобщава агенция Укринформ.

Снимка: Ukrinform

 

В Ирпен той избра да изпълни някои от ноктюрните на Шопен на фона на руините, останали от една от емблематичните сгради в града – Централния дом на културата. Роялът бе донесен от Киев и поставен върху оцеляла част от площад, намиращ се непосредствено пред разрушената сграда. „Когато се изпълнява музика за удоволствие в концертните зали, това далеч не е всичко, което може да се постигне чрез нея. Музиката е енергия, която помага на хората… Ето защо, аз не искам сега да свиря в зали. Искам да свиря на места, където това е неочаквано, както днес. Затова и сме тук символично. Нашите сърца са с Украйна“, каза пианистът в краткото си слово. Избраното от него място за импровизирания концерт не е случайно – разрушената сграда на Централния дом на културата е била архитектурен паметник, допреди руските окупатори да бомбардират града още в началото на април. Кметът на Ирпен Александър Маркушин благодари на Мажинтас за съпричастността и също подчерта, че мястото за концерта не е само символично, като местен център на културата – това е и сградата, която се е оказала на граничната линия при отбраната на самия град, която руските сили не са успели да пробият, благодарение на защитниците. Също така, кметът изрази силна надежда, че концертната зала на града ще бъде реставрирана и отправи покана към литовския пианист за бъдещ концерт след победата на Украйна.

Снимка: Ukrinform

Роден през 1982г. във Вилнюс, Дариус Мажинтас е не само музикант, но и политик. От март 2013 до септември 2014г. той е заемал поста заместник-министър на културата на Литва. След първите си години на музикално обучение в родината си, от 2005г. той продължава в Италия, усъвършенствайки се в Консерваторията „Джузепе Верди“ в Милано, а през 2010г. завършва и Литовската национална академия за музика и театър. Носител е на редица награди от международни клавирни конкурси още от 90-те,  сред които „Virtuosi per musica di pianoforte“ в Чехия, „Citta di Senigalia“ и „Pietra Ligure“ в Италия, „Konzerteum“ в Гърция, както и от конкурса „Aртур Рубинщайн“ във Франция през 2003г., където печели втора награда. Днес изнася рецитали и цели концертни серии не само в основните зали на големите литовски градове, но и в най-престижните по света, като Берлинската филхармония, Карнеги Хол в Ню Йорк, Уигмор Хол в Лондон и др. Работи упорито за разпространението на класическата музика сред младите хора в общообразователните училища в родината си, подкрепя множество каузи със своето изкуство. В края на 2010г. създава концертната институция „Culture Live“ с идеята да утвърди имиджа на Литва като държава, която насърчава високата музикална култура. Организирайки концертни събития, Дариус Мажинтас е канил различни именити изпълнители, за да се представят в Литва – сред тях са били Иво Погорелич, Валери Афанасиев, Павел Коган, както и Московския държавен симфоничен оркестър. Днес заявява категорично позицията си с думите:„Аз обичам Украйна! Тя се бори не само за страната си, бори се и за целия свят“.

Ключови думи: