Разрушиха концертната зала на Харковската филхармония и Операта в Харков
Снимка: ElConfidencial/Reuters/Vyacheslav Madiyevsky

Разрушиха концертната зала на Харковската филхармония и Операта в Харков

През шестия ден на военни действия

Руски въздушен удар нанесе щети в Харков, вторият по големина град в Украйна, като доведе до най-малко 10 загинали и 35 ранени, според украинските власти. Действието на руската армия е заснето от спътник през шестия ден от нахлуването й в Украйна.

Държавният академичен театър за опера и балет в Харков и съседната сграда на Харковска филхармония също пострадаха от атаката, според кадри, разпространявани в социалните мрежи. Кметът на града Олег Синегубов в Telegram.„Руският окупатор продължава да използва тежки оръжия срещу цивилното население“, допълни той. Покривът на Операта в Харков, разположена недалеч до мястото, е унищожен от пламъците. Спасителите все още издирват цивилни граждани, които може да са затрупани под развалините.

Снимка: kharkovinfo.com

Културната институция, която носи името на Микола Лисенко, е първият академичен театър в Украйна. В него са поставяни опери на украински, руски, френски и италиански език. Репертоарът му включва над 50 оперни и балетни заглавия.  Харковският оперен театър е открит през 1925 г. със спектакъла на операта „Сорочински панаир“ от руския композитор Модест Мусоргски. От 1991 г. театърът работи в новата сграда, построена в постмодерен стил, която разполага с две зали: голяма зала -  с капацитет 1500 места и малка - за 400 места. Фонтани от 2007г. и скулптурата "Музиката на Микола Лисенко" са разположени на входа на театъра, а под сградата има паркинг.

Снимка: Kharkiv Philharmonic Hall

Харковската филхармония  е една от най-старите музикални институции в Украйна, основана през 1929г. В сградата, използвана за оперни постановки, известният фотограф Алфред Федецки провежда първата кинопрожекция в Украйна през 1896 г. От същото здание се излъчва и първото предаване на Украинското държавно радио през 1929г.

Ключови думи: