„Libera me“ на Разпети петък в Лвов
Снимка: Львівський органний зал

„Libera me“ на Разпети петък в Лвов

В Органовата зала

„Април е времето, когато разбирате, че животът ще победи. Въпреки всичко“. Думите са на  музикантите от Лвов, които ще трябва да преживеят най-тежкия си Великден от десетилетия насам. Но въпреки това, биха искали да го ознаменуват с музика – тази вечер, на Разпети петък, Органовата зала в града организира рецитал с композиции на украински автори за орган. „Ярка и неочаквана, жива и модерна, сантиментално-носталгична и патетична, напрегната и енергична, но и съвършено хармонична“… Описанието се отнася до музиката, която органистката Светлана Позднишева ще изпълни под символичния надслов „Libera me“ /„Избави ме“/ – не само като препратка към заключителната част на реквиема, но и заради едноименната творба на украинския композитор Святослав Луньов, включена в концерта.

Снимка: Львівський органний зал

Лвовската органова зала /бившата църква и манастир „Св. Мария Магдалена“/ е една от най-значимите културни институции в Лвов, чиято дейност като функционираща концертна зала е още от 60-те години на миналия век. Сградата е строена в началото на 17 век от доминикански монаси и многократно е била опустошавана от набези и пожари. Модерният си вид църквата придобива през 1870г., в който ренесансовите традиции се съчетават с черти на бароковия стил. През 20-те години на 20 век манастирът е възстановен и адаптиран за нуждите на политехниката в града, а през 1932 г. именно тук е изграден най-големият орган в Украйна, дело на известната фирма Gebrüder Rieger. След период на друго странно предназначение в началото на 60-те години – като спортна зала по времето на Съветския съюз, сградата най-после бива пригодена за концертно пространство с орган към Лвовската консерватория „Микола Лисенко“. 

Снимка: Львівський органний зал

След почти два месеца от началото на руската военна инвазия в Украйна, Лвовската органова зала все още е в състояние да приема посетители и да организира концерти. „Този април, по време на войната, ние подготвихме много концерти за вас, защото вярваме, че изкуството е вечно, а музиката е силен лек“, написаха от институцията в първите дни на месеца. Ето някои от събитията, които се проведоха: на 2 април 2022г. гостува Духовия ансамбъл на Луганската филхармония, евакуиран от зоната на бойните действия, за да изпълни концерт с барокова музика за брас инструменти. От уводните думи за този концерт научаваме съществени подробности за живота на музикантите сега: „Войната принуди много украинци да напуснат домовете си, да напуснат любимите си градове, да загубят близки, любимата си работа. Регионалната филхармония на Луганск на два пъти е бягала от войната – през 2014 и през 2022г. И след като намериха убежище в Лвов, сега луганските музиканти не губят надежда. Те правят това, за което са създадени – свирят музика“. На 7 април беше представен един нов проект – „Изкуството на войната“, зад който стои формацията Nova Opera и композитора Серхей Вилка. На 17 април събитието се оказа от особена важност – Органовата зала стана домакин на световната премиера на „Lacrimosa“ от Александър Щетински. Произведението е било написано още в първите дни на войната, в Киев, по време на първите руски бомбардировки над града. А ако в най-близко бъдеще развитието на военните действия позволи, ще има и още концерти: на 24 и 25 април с органистката Валерия Балаховска, а на 28 и 29 април предстоят „Украинска камерна музика“ и „Музика на млади лвовски композитори на живо“.  

Снимка: Львівський органний зал

Ключови думи: