„Колегиално” с Ясен Вакашински - всяка сряда от 17 до 18ч.

„Колегиално” с Ясен Вакашински - всяка сряда от 17 до 18ч.

Продукция на университетското радио „Алма Матер"

„Колегиално” съществува в ефира на „Алма Матер” от 2009 година. Първите няколко години водещ е Антон Митов, а Ясен има петминутна рубрика „Хронограф”. От 2013 година до днес автор и водещ на „Колегиално” е Ясен Вакашински.

Идеята е в предаването всички значими и актуални теми от седмицата да намират своето място. Традиционно това се случва и със „задочното участие” на известни имена от журналистиката, социологията, политологията и други сфери на обществото, които изразяват своите гледни точки от трибуните на различни медии. Студиото на „Колегиално” винаги е отворено за събеседници, които искат да споделят своите идеи, виждания и аргументирано мнение по всяка важна за аудиторията тема.

Сред редовните рубрики на „Колегиално” днес са:

 „Хронограф” – рубрика, която ни връща една година назад. Правим го винаги със „задочното” участие на Румен Белчев от вестник „Стършел” и блога разПЕЧАТосване и неговият безкомпромисен и винаги с усмивка седмичен преглед на печата.

„Конфуций говори” – дългогодишна съвместна рубрика с Институт „Конфуций” към Софийския университет. В рубриката участват студенти от специалност Китаистика, които представят актуални теми, свързани с културата, образованието, науката, икономикита, туризма, спорта и други значими сфери в Китай.

В „Колегиално” с преки включвания с редакциите на вестник „Аз буки” и карикатурното издание „Прас-Прес” слушателите научават за важните теми, които намират място в предстоящите нови броеве на изданията.

Повече за водещия:

Всичко в Университетското радио „Алма Матер" за Ясен Вакашински започва през лятото на 2001 година. Тогава като стажант, втори курс „Радиожурналистика" в Софийския университет, той става водещ на култовата историческа хроника „България – дела и документи”. Скоро след това застава и зад микрофона на сутрешния информационно-музикален блок „Кофеин”, както и зад микрофона на първото му авторското четиричасово предаване “Кафе с райбер”.

От септември 2003 г. е програмен директор на Университетското радио „Алма Матер”, като след тази дата води музикални предавания и рубрики, посветени на рок музиката. Автор и водещ е и на обедния информационно-музикален блок „Рок Море”, съвместна продукция с община Каварна.

От 2009 година е продуцент „Новини и информация” в радиото. От този момент се включва активно и в новинарския екип на радиото, като заедно с това стартира поредното си авторско предаване за пътешествия - „Радиотуристи”.  Няколоко години след това става водещ и на обзорното предаване за медии и актуални събития  - „Колегиално”.

Ясен Вакашински  е автор и водещ на двата маратона на радио „Алма Матер” – „88 часа на екс” и „И 50 часа на екс”, стартирали съответно на 8 декември 2001 г. и на 1 октомври 2002 г.

Вече над 15 години Ясен Вакашински води упражнения със студенти в учебното радиостудио на Факултета по журналистика и масова комуникация на Университета, както и преподава журналистика на ученици в столичното 93 СУ „А. Т. – Балан”

Днес, освен в новинарските емисии на кръгъл час, може да чуете Ясен всяка сряда в предаването „Колегиално” с начален час 17 часа, както и в петък в „Радиотуристи”, отново в същия час.

Ключови думи: