Нови записи на Лвовската филхармония ще помогнат на страната

Нови записи на Лвовската филхармония ще помогнат на страната

Съобщава известен британски лейбъл

Известният британски лейбъл Guild Music съобщава, че чрез своя нова звукозаписна продукция ще се ангажира с помощ за Украйна. Това ще стане чрез едно от най-новите заглавия в каталога на музикалния лейбъл, в което има участие украински оркестър. На 3 юни 2022г. компанията издаде изцяло нов албум със симфонични творби на Цазар Франк /1822–1890/, който е обвързан с 200-годишнината на знаменития композитор. Творбите са записани от Лвовската филхармония с участието и на двама аржентински музиканти – пианистът Фабио Банегас и диригентът Франсиско Варела. „Издаден за 200-годишнината от рождението на Цезар Франк, този запис на най-известните симфонични поеми на композитора, включително „Джини“ и „Симфонични вариации“, в които има и пиано, придоби една допълнителна значимост, но и горчивина, заради избухването на война в родината на оркестъра, и то само няколко месеца след приключването на нашите записи. Точно заради това, Guild Music ще направи дарение към Комитета за спешни случаи при бедствия в полза на Украйна, чрез всеки продаден компактдиск“, пише на сайта на лейбъла по повод новия CD. Компанията уверява, че ще дари процент от продажбите не само на компактдиска, но и при всяко изтегляне на албума от платформите iTunes, Spotify и др., а събраните финансови средства ще бъдат преведени в Украйна, посредством благотворителната организация Disasters Emergency Committee /DEC/.

Снимка: guildmusic.com

За Лвовоската филхармония тази година е преломна – страната е във война, но културната общност в града не забравя историята си – навършват се 120 години от създаването на оркестъра. 27 септември 1902г. се счита за официалния рожден ден на Лвовската филхармония, защото именно на този ден се състоял първия концерт на симфоничния оркестър в театъра, основан от някогашния виден меценат граф Станислав Скарбек /1780–1848/, чието здание след това е било  специално преработено за нуждите на филхармонията. От 1962г. оркестърът се помещава във великолепна сграда в стил Арт Нуво, построена през 1907г. за Музикалното дружество на Галиция  на ул. „Чайковски“ № 7, където е и настоящия адрес на филхармонията. Тук историята помни изявите на някои от най-именитите музиканти в света:  Рихард Щраус, Густав Малер, Бела Барток, Антон Рубинщайн, Феручо Бузони, Маргарита Лонг, Ванда Ландовска, Пабло Казалс, а през втората половина на ХХ век и Святослав Рихтер, Леонид Коган, Давид Ойстрах, Наталия Гутман и др. 

Снимка: newbud.ua

Днес, когато реалността вече е съвсем друга, някои от музикантите дори са избрали да бъдат на фронтовата линия. Един от тях е младият Иван Мелета, фаготист от състава на Националната филхармония на Лвов, който е бил ранен още в края на февруари в района на Запорожска област. Музикантът е пострадал тежко и заради необходимостта от продължаващо вече месеци наред лечение, неговите колеги от филхармонията отправят тревожен апел за помощ във фейсбук профила на състава. Въпреки това, концертите продължават почти ежедневно, макар и виртуално – тази вечер ще има събитие от проекта „Украински диригенти“, даващ възможности на млади и талантливи диригенти от цялата страна да работят с оркестъра. А на 19 юни ще звучи концерта „Нощна молитва“ с музика на незабравимия грузински композитор Гия Канчели /1935–2019/, който казваше: „Много бих искал ние – и украинци, и грузинци – да се освободим от опеката на по-големия ни брат…“

Ключови думи: