„Концерт между експлозиите“
Снимка: KharkivMusicFest/Facebook

„Концерт между експлозиите“

Фестивалът за класическа музика в Харков

Фестивалът за класическа музика в Харков трябваше да започне тази година на 26 март. И въпреки войната, неговото пето издание все пак беше открито, макар и не в концертната зала на града, а в метрото. Още в първия ден трябваше да гостува известният френски пианист Люка Дебарг, чието име изгря на конкурса „Чайковски“ през 2015г. и който сега беше поканен да изнесе първия си самостоятелен концерт на украинска сцена. Всичко това не можа да се случи, но на 26 март в една от метростанциите на Харков /„Исторически музей“/, която се използва сега като бомбоубежище, вместо френския пианист петима украински музиканти решиха да спазят традицията и да свирят пред своите съграждани. „Дори и в най-мрачните времена винаги има място за надежда…“, написаха те за символичното откриване на KharkivMusicFest-2022, а изпълнението им беше наречено „Концерт между експлозии“. Струнният квинтет изсвири украински народни песни, аранжирани специално за случая, а също и творби на Бах, Шуберт, Дворжак и Мирослав Скорик.

„Думите не са достатъчно силни, за да изразя това, което чувствам за случващото се в Украйна“, написа Люка Дебарг във фейсбук. Той не остана безучастен и реагира, след като руските военни нахлуха в страната: „Мога само да кажа, че сърцето и мислите ми са с украинския народ. Войната нищо не може да разреши. Тя носи само още смърт, разрушение и болка на света. Нека по-скоро мирът и свободата се завърнат в красивата Украйна. Спрете войната!“, апелира френският пианист на 27 февруари 2022г.

Снимка: Lucas Debargue/Facebook

За тази година организаторите на KharkivMusicFest имаха планове за доста концерти, включително и още едно участие на Люка Дебарг с Фестивалния оркестър KharkivMusicFest, гостуване на Националния камерен оркестър „Киевски солисти“, както и майсторски класове. Изрисувани пиана, поставени в различни части на Харков, щяха да предизвикват любопитството на публиката на открито, трябваше да има и музикални лекции за меломаните, конкурс за млади композитори, дори детски симфоничен оркестър и най-различни интерактивни концерти, привличащи вниманието на децата… Гост на фестивала бе и изявеният немски контратенор Нилс Вандерер, който подкрепи колегите си от Харков в свое видеообръщение, в което каза, че е „дълбоко солидарен с Украйна“, а от фестивала отвърнаха: „Очакваме с нетърпение неговия концерт в Харков след нашата победа!“ Междувременно, на 30 март музикални поздрави и думи на подкрепа отново отправи Люка Дебарг, който дори специално записа за фестивала клавирната творба на харковския композитор Сергей Борткевич – Етюд № 8, ор. 15.

Ключови думи: