Йо-Йо Ма стана първият инструменталист, който печели наградата „Биргит Нилсон“

Йо-Йо Ма стана първият инструменталист, който печели наградата „Биргит Нилсон“

Прочутият виолончелист

„Когато напусна Швеция утре, ще отнеса със себе си тези спомени завинаги, както и спомена за тази вечер с толкова вълнуващи изпълнения. Но също така, ще си тръгна и с едно обещание – ангажимент да прилагам на практика ценностите, на които Биргит Нилсон толкова е държала: радост и хумор, близост до земята и природата, живот в баланс с другите и с нашата планета“. Това заяви прочутият виолончелист Йо-Йо Ма, когато получи в ръцете си наградата „Биргит Нилсон“ за 2022г. на официална церемония, състояла се на 18 октомври в Стокхолм. Тази награда, съхраняваща паметта за една от най-прославените оперни личности на Швеция – сопраното Биргит Нилсон (1918–2005), се присъжда на артисти и институции, които имат значителен принос в света на музиката. Миналата седмица церемонията по награждаването се проведе в Концертната зала на Стокхолм (Konserthuset Stockholm) и всички изпълнения бяха предавани на живо за зрители по целия свят. Видеозаписът от тържествената вечер остава достъпен за желаещите да го видят онлайн – до 17 ноември 2022г. на https://www.konserthuset.se/play/prisceremoni-birgit-nilsson-prize-2022/

Досегашни лауреати на Birgit Nilsson Prize са били: диригентът Рикардо Мути, Виенската филхармония, както и певците Пласидо Доминго и Нина Стеме. Известният виолончелист Йо-Йо Ма е вече петият, отличен с приза, но и първият инструменталист сред всички награждавани. Церемонията се провежда в присъствието на крал Карл XVI Густав и кралица Силвия, а тази година в концерта участваха Кралският филхармоничен оркестър и Хорът на Кралската опера под диригентството на Патрик Рингборг, както и радиохорът с диригент Каспарс Путнинш. Сред солистите бяха виолончелистката Амалия Сталхайм, сопраните Мария Бенгтсон и Йохана Валрот, заедно с Ема Свентелиус, мецосопран.

Наградата от 1 милион долара ще подпомогне продължаващото изследване на Йо-Йо Ма за това как културата може да укрепи връзките между хората и света на природата. Виолончелистът е основател и бивш директор на Silk Road Ensemble, който бе създаден именно като музикална основа за културно сътрудничество. Освен това, вследствие на неговия проект „Бах“ от 2018г., Ма ще продължи и да посещава места, които символизират културата и въздействието с природата.

Ключови думи: