Наградата „Биргит Нилсон“ остава в Швеция

Наградата „Биргит Нилсон“ остава в Швеция

Кой печели?

Наградата „Биргит Нилсон“ остава в родината си, тъй като тази година ще бъде връчена на шведска оперна прима. Прочутото сопрано Нина Стемме ще бъде удостоена с авторитетното отличие, носещо името на оперната певица, от чието рождение днес се навършиха 100 години. Нина Стемме ще получи наградата заради „нейното уважение към намеренията на композитора, нейната неуморна отдаденост към драматичния репертоар и за това, че е голямо вагнерово сопрано“, пише в мотивите на журито. Отличието има и финансова равностойност в размер на 1 милион долара, което го прави най-голямата награда за класическа музика в света. Сред носителите на този приз откриваме имената на диригента Рикардо Мути, тенора Пласидо Доминго /първият, когото Биргит Нилсон посочва лично в своето завещание/, както и Виенската филхармония.

Критиците описват Нина Стемме като „съвременна наследница на Нилсон в голяма част от ролите й“. От своя страна, победителката от конкурса „Опералия“ през 1993г. не крие удовлетворението си от огромното признание. „За мен е чест да бъда почетена в моята родина от организация с международно реноме като фондацията, кръстена на името на една легенда, моят идол Биргит Нилсон“, заявява 55-годишното сопрано. „Тя винаги гледаше на младите певци като на свои колеги, вълнуваше се от почтеността им и беше много позитивна и окуражаваща. Тя беше интелигентна, остроумна и забавна, топла, но и подозрително, ако забележи несигурността ти“, спомня си Стемме. По отношението на записите Биргит Нилсон беше „модерна за времето си и много добра в текста, който трябваше да познаваш добре, за да отразиш емоциите си без думи. Тя ме вдъхновява с безграничната си сила и личностно присъствие“, посочва още драматичното сопрано.

Тази година официалната церемония ще се проведе в Кралската опера в Стокхолм, а събитието е планирано за 11 октомври, на което ще присъства Крал Карл XVI Густав. През януари 2019г. фондация „Биргит Нилсон“ ще се превърне в част от Кралската шведска музикална академия.