„Пътят на коприната“ на Йо-Йо Ма получи рекордно дарение

3 млн. долара

Silkroad /„Пътят на коприната“/ е организацията с нестопанска цел, основана от виолончелиста Йо-Йо Ма, която е патрон на ансамбъла Silkroad. Организацията бе удостоена с 3 милиона долара от Фондацията „Андрю В. Мелън“. Това е най-голямото дарение в 21-годишната история на Silkroad, което ще подкрепи четиригодишните усилия на организацията за изграждане на капацитет за разширяване на образователните инициативи за социална справедливост и равенство при създаването на нови музикални проекти под ръководството на артистичния директор Рианън Гидънс.

„Толкова съм развълнуван от възможността да си партнираме с тази фондация и от доверието им в нашата визия“, споделя Гидънс. „Тази безвъзмездна помощ е изключително значима във време, през което сме фокусирани върху преосмислянето на артистичните и образователни програми на Silkroad и разширяването на нашата социална работа. Благодарение на фондацията ще можем да реализираме амбициозните си цели и да поддържаме ангажимента си към социална справедливост и равенство чрез музикално обучение и образование по изкуствата“, добави той.

 Изпълнителният директор Кати Флетчър добави: „Ние твърдо вярваме в универсалната, споделена човечност, която идва чрез музиката, и в лечебната  сила, която изкуствата могат да притежават. С тази щедра подкрепа Silkroad е готова да продължи да разчупва границите и да изпълнява мисията си, като свързва хората от различни раси, религии, култури и език.

Припомняме ви, че на 15 март Йо-Йо Ма изнесе импровизиран концерт във ваксинационен център в Масачузетс, разположен в Berkshire Community College. Това стана след като прочутият виолончелист получи втората си доза от ваксина срещу Covid-19. Йо-Йо Ма  изпълни Ave Maria и фрагмент от Сюита за чело от Й.С.Бах.