Джон Уилямс и Йо-Йо Ма с нов албум
Снимка: theviolinchannel.com

Джон Уилямс и Йо-Йо Ма с нов албум

С участието на Нюйоркската филхармония

Двама обичани световни музиканти, всеки от които със своя безспорен авторитет, издават нови записи за Sony Classical. Филмовият композитор Джон Уилямс и виолончелистът Йо-Йо Ма, които се радват на десетилетия ползотворно партньорство помежду си, отново работят заедно в последния си общ албум „A Gathering of Friends“. В него участва и Нюйоркската филхармония, под диригентството на композитора, както и още двама музиканти – испанският китарист Пабло Сайнц-Вийегас и китайската арфистка Джесика Джоу. Първата среща между композитора и челиста става преди около 40 години, когато Уилямс е диригент на Boston Pops Orchestra, а Ма по това време все още е в началото на кариерата си. Добрите им отношения ги карат да споделят сцената при встъпването в длъжност на американския президент Барак Обама през 2008г. и оттогава приятелството им се основава на факта, че „музиката е нашият кислород“, както казва самият Джон Уилямс.

Снимка: npr.org

Същността на албума е наскоро преработената версия на Концерт за виолончело и оркестър от Уилямс, специално за Йо-Йо Ма. Първоначално този концерт е бил записан през 2001г., но през последните десетилетия композиторът е решил да направи значителни промени в партитурата, предимно в последната й част. Останалите пиеси са композиции на Джон Уилямс за киното – музикални теми от три филма на режисьора Стивън Спилбърг: „Линкълн“ /2012/, „Мюнхен“ /2005/ и „Списъкът на Шиндлер“ /1993/. „Всяко произведение, представено в този албум, се свързва с лични спомени, които Уилямс и Ма са споделяли като музикални партньори“, подчертават издателите от Sony Classical.  

„Вече бях чул за този вундеркинд, който свири на виолончело и бях много развълнуван да се срещна с него, когато той дойде в Boston Pops за един от нашите телевизионни записи. Бях изключително впечатлен от неговото фантастично зряло изкуство, и то от такъв млад човек!“, спомня си Джон Уилямс за първата си среща с Йо-Йо Ма, в скорошно интервю за National Public Radio в САЩ. А виолончелистът отговаря на това с усмивка: „Джон притежава страхотната способност да ме накара да се изчервя!“

Ключови думи: