Василий Синайски: „Музикантите би трябвало да реагират“
Василий Синайски
Снимка: lmic.lv

Василий Синайски: „Музикантите би трябвало да реагират“

Маестрото

Диригентът Василий Синайски е сред онези руски артисти, които не се подвоумиха дали да изкажат мнението си относно военната инвазия на Путин в Украйна – той го направи още в края на февруари, буквално няколко дни след нахлуването на руските войски в страната. Музикалният директор на Филхармонията „Яначек“ в чешкия град Острава излезе със свое изявление, в което изрази недоумение от мълчанието на някои известни свои колеги и посочи факта, че именно музикантите е нужно да не мълчат в подобни тежки ситуации. „Следя отблизо събитията, които се разиграват в Украйна. Удивен съм и ядосан, че не виждаме и не чуваме мнението на нашите водещи музиканти. А музикантите, като никой друг, би трябвало да са чувствителни към обществените настроения и да реагират“, пише Василий Синайски. В изразената си позиция той казва, че би искал да сподели и своето мнение за всичко това, започвайки най-напред с чувствата, които са го обзели – гняв и недоумение. „Изпитвам гняв и негодувание, когато виждам несправедливостта на настоящите събития, но изпитвам и голямо съчувствие към народа на Украйна. Моят дядо беше украинец и аз от малък съм слушал украински песни, разкази и поговорки от майка ми и от други мои близки. Пазя най-щастливите си спомени от ваканциите, прекарани с роднини в и около Киев, и още тогава съм усещал любовта на украинците към тяхната родина, тъй като те неуморно се стараеха тя да процъфтява“, разказва с болка 74-годишният руски маестро.

Василий Синайски е музикален директор на Филхармония „Яначек“ – Острава от сезон 2020-2021г., диригентът има почетната титла Conductor Emeritus от Филхармонията на ВВС и Националния симфоничен оркестър на Латвия, както и званието Почетен диригент на Симфоничния оркестър на Малмьо /Швеция/, той бе главен диригент и музикален ръководител на Болшой театър в Москва до 2013г., когато напусна поста си, заради несъгласие с директора на театъра Владимир Урин. Роден е в един от поправително-трудовите лагери в Съветския съюз през 1947г., тъй като родителите му са били заточени там и едва по-късно, след като семейството получава разрешение да се завърне в Ленинград, той започва обучението си. Един от големите руски диригенти с дълга житейска история и кариера, който някога е бил ученик на прочутия Иля Мусин и асистент на легендарния Кирил Кондрашин в Московската филхармония, спечелил Златен медал от Конкурса „Караян“ в Берлин,  днес завършва антивоенното си изявление така: „Настоящите събитие са отвратителна инвазия в една суверенна държава, носеща единствено мъка и трагедия за хиляди хора. Тези, които започнаха всичко, биха имали голяма полза от това да чуят украинския химн. Неговата чиста, силна и ясна мелодия, която така добре показва характера на тази нация, а и нейният звук, винаги ще надделява над грохота на вражеските танкове и грубите заповеди на военните командири. И на човек му се иска да каже: спрете, истината не е на ваша страна!“

Изявлението на Синайски бе публикувано още на 28 февруари 2022г. от представляващата го агенция Intermusica Artists Management, както и от Janáček Philharmonic Ostrava на техните официални сайтове.

Ключови думи: