Василий Петренко не иска да дирижира повече в Русия
Снимка: liverpoolexpress.co.uk

Василий Петренко не иска да дирижира повече в Русия

Там предлагат уволнения в културния сектор заради "предателство"

Руският диригент Василий Петренко, чиято международна кариера се разви най-вече във Великобритания, изрази публично критичното си отношение към събитията в Украйна. В родината си през последните шест години той беше главен гост-диригент, а от есента на 2021г. вече и художествен ръководител на Държавния академичен симфоничен оркестър "Евгений Светланов", един от най-старите ансамбли в Русия. На официалния си уебсайт, както и в своя профил във фейсбук, той написа: 

„Трагедията, която се разиграва в Украйна, вече е сред най-големите морални провали и хуманитарни катастрофи на нашия век. Историческите и културни връзки между руския и украинския народ, с които аз се гордея, никога не могат да бъдат използвани за оправдаване на руската инвазия. В отговор на тези ужасни събития, реших да преустановя работата си в Русия, включително и всички бъдещи ангажименти като художествен ръководител на Държавния академичен симфоничен оркестър "Евг. Светланов", до възстановяването на мира". Петренко изрази и надежда, че все пак вярва в "насърчаването на приятелството и разбирателството през всички граници" и призова: "Мирът трябва да бъде възстановен възможно най-скоро!" 

В кариерата си извън Русия 45-годишният Василий Петренко има 15 успешни години зад гърба си в Ливърпул начело на Кралския филхармоничен оркестър, бил е главен диригент на Филхармонията в Осло, на Младежкия оркестър на ЕС и т.н. 

В същото време, само няколко дни след изявлението на Василий Петренко от 1 март 2022г., в Русия председателят на Държавната дума Вячеслав Володин предложи тези културни дейци, които не подкрепят "специалната операция" на Русия в Украйна, да напуснат заеманите от тях длъжности и ги обвини в "предателство". „Те трябва да напуснат постовете си, а по правило те ги заемат в бюджетни организации, и да се откажат от безвъзмездните средства, които получават... Онези, които заеха такава колаборационистка позиция, които предадоха своя народ и своята държава", е заявил руският политик в интервю за телевизионния канал "Русия-24".

Ключови думи: