Евгений Кисин с остри думи спрямо войната на Путин
Снимка: theins.ru

Евгений Кисин с остри думи спрямо войната на Путин

В социалните мрежи

Знаменитият руски пианист Евгений Кисин публикува свое видео в Instagram, в което безкомпромисно осъжда агресията на Русия в Украйна. Видеото е от 24 февруари 2022г., когато още в ранните часове на деня започна военната атака. Предлагаме ви пълния текст на краткото антивоенно послание на Евгений Кисин (което може да изгледате и във видеото по-долу, поместено от Note of Protest в youtube):

„Войната винаги е мъка, сълзи, кръв и смърт. Агресивната война е престъпление, за което няма и не може да има оправдание. Основните нацистки военни престъпници сложиха край на позорния си живот, някои на бесилката, други в затворническа килия с присъдата на Нюрнбергския трибунал. Виновните за престъпления срещу човечеството по време на войната в Югославия през 90-те години се озоваха на подсъдимата скамейка на Международния съд в Хага и бяха наказани с присъдата му. За съжаление, далеч не всички, които започват войни, биват наказани приживе, но никой от тях не е успял да се измъкне от съда на историята и в паметта на бъдещите поколения те завинаги ще останат кървави престъпници“.

Междувременно, името на Евгений Кисин, както и това на известния композитор Леонид Десятников, е в списъка на видни руски музиканти, студенти и преподаватели от музикално-образователните институции в Русия, които подписаха открито писмо за прекратяване на военните действия на територията на Украйна. В него се правят паралели с изкуството и се говори за най-съществените причини, поради които е немислимо тези два народа да воюват помежду си: „Тази война не може с нищо да бъде оправдана. Никое военно „принудително налагане на мир“ не може да донесе мир – само още смърт, болка и омраза. Руският свят се създава от култура, изкуство, литература, музика, общуване, приятелство... Той не може да се изгради с танкове и оръдия, но е много лесно да се разруши. Именно това сега наблюдаваме с болка. Войната между нашите страни е катастрофа. Не само за Украйна, но и за Русия. Това е катастрофа за руския свят. Великият руски композитор Пьотр Илич Чайковски се е вдъхновявал от украинските пейзажи – почти всяко лято той е живял при сестра си в Каменка (центъра на Украйна). Тук той е написал  „Лебедово езеро“ и „Евгений Онегин“, „Годишните времена“ и „Детския албум“ – само малка илюстрация на това, колко много са свързани нашите страни. Много от нас имат роднини, приятели, колеги в Украйна. Абсолютно немислимо е нашите войници да стрелят по тях, техните градове да бъдат бомбардирани от нашите самолети…“, се казва в обръщението от 27 февруари 2022г., чийто текст принадлежи на пианистката и педагог Юлия Василенко.

Ключови думи: