Музикален конкурс за млади таланти на НМА, Huawei и Classic FM

Музикален конкурс за млади таланти на НМА, Huawei и Classic FM

Смел, вдъхновяващ и авангарден проект в подкрепа на творците

Музиката днес е навсякъде около нас и през последната година е едно от най-достъпните изкуства, до което хората прибягват, за да се настроят на нужната им емоционална вълна. Затова националната музикална академия (НМА) „Проф. Панчо Владигеров“ в партньорство с Huawei Consumer Business Group в България и Classic FM радио проведе конкурс за кратка музикална композиция, наречен “Sounds like You”. Целта на състезанието бе да провокират младите хора да композират музика, чрез която да изразят себе си. В рамките на близо месец творци от цяла България на възраст до 30 години изпращаха своите творби от 60 до 120 секунди, без ограничения в жанр и стилистика.  

В края на септември 2021 г. 10-те най-добри произведения бяха селектирани от специално жури, което обединяваше доказани творци и професионалисти в областта на съвременната музика. Журито беше в състав: проф. д-р Кремена Ангелова – декан на ТКДФ в НМА /председател/, проф. д-р Цветан Недялков – ръководител катедра „Поп и джаз изкуство“ към НМА, известният композитор Петър Дундаков, популярната изпълнителка Михаела Филева и водещата на Classic FM Радостина Узунова. Всеки член на професионалното жури изслуша индивидуално произведенията на новите TWS Hi-Res Audio слушалки Huawei FreeBuds 4, като всеки от тях даде своята оценка за творбите по предварително съгласувани критерии.

Носителите на наградите получиха възможността композициите им да бъдат излъчени в радиоефира на единствената класическа радиостанция в страната – Classic FM. Всеки от тях гостува в студиото на радиото, за да разкаже за своя творчески път и преживяното по време на конкурса. Като подарък победителите получиха и чифт Huawei слушалки, а за първенеца в конкурса бе организиран и специален майсторски клас с Петър Дундаков към Националната Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“.

„Този конкурс даде място на музиката на тези млади хора да се чуе и те да се сдобият със самочувствие. Композиторът изчезна като професия в съвременния живот. Този свят композиторът в музикален оформител на съответната медия, а това не е така“, коментира Петър Дундаков. „Връзката между бизнеса и дълбоката култура трябва да се създава, но не да се угажда на едната или другата страна, колкото да се създаде мост. Креативността е нещо, което стои в дъното на изкуството и в дъното на бизнеса.  Тук става дума за създаване за един свят, който е свързан, в който пълнокръвно тече обмяната и общуването“, добави той.

Победителят в конкурса Александър Иванов изучава пиано при Цвета Кунчева в НМУ „Л.Пипков“ – София, която му препоръчва да участва в конкурса, за което той й е благодарен. 12-класникът признава, че от малък проявява любопитство към композицията. „Свободният ми дух ме кара да го правя… Визуалната представа на музиката много ме е мотивирала… Отскоро фолклорът ме вдъхновява. Старая се да се развивам и в тази област, защото виждам някакво бъдеще за развитието на стила ми“, посочи Иванов.  „Проявявам интерес и към по-съвременни музикални жанрове и стилове и откривам какъв огромен свят е света на композицията“, допълни младият музикант.

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов-Геми в звуковия файл:

Александър Иванов и Петър Дундаков

„Музиката много ме радва и храни душата ми… За мен в музиката всичко е много красиво и във всеки един жанр има качествена музика… Аз наистина ползвам музиката като начин да се освободя от тежестите в живота“, сподели Елица Георгиева, която се класира на второ място. Следва цялото интервю на Юра Трошанова с Елица Георгиева:

Елица Георгиева и Михаела Филева

„Такъв тип конкурси, според мен, са изключително важни за млади изпълнители и студенти –изобщо за хората, които сега правят стъпки в композиция или аранжировка… Лично аз, когато мине един такъв конкурс, се чувствам все по-вдъхновена, имам още по-голямо желание да се явявам, да композирам и да се развивам изобщо в музиката“, заяви Ния Керанова, която получи третото място в конкурса. Ето какво каза тя пред Юра Трошанова:

Снимка: Ния Керанова

По думите на проф. Сава Димитров, „съвременните технологии дадоха възможност и на сравнително неопитни млади хора да композират – това е прекрасно! Това е прекрасно, защото тогава, когато музиката идва от душата, от силното вътрешно усещане и желание да реализираш подобно нещо, може би тогава тя е най-чиста. Друг е въпросът, дали тези умения и възможности могат да се превърнат в нещо повече от просто един самороден талант. И затова, ще се радвам, ако тези млади хора наистина намерят в академията място да се развият още". Според Ректора на НМА, "времената стават все по-сложни и все по-трудно успяваме да стигнем до талантливите млади хора – този конкурс даде такава възможност!“ . Повече подробности ще откриете в интервюто на Юра Трошанова:

Проф. Сава Димитров- ректор на НМА

Ето какво споделиха проф. Кремена Ангелова от НМА и Добромир Кисьов в "Съботното сутрешно кафе" с Радостина Узунова:

Добромир Кисьов

Можете да чуете всички произведения от конкурса ТУК

Ключови думи: