Победителите в конкурса „Sounds liкe You“ бяха обявени на официална церемония в Деня на музиката

Победителите в конкурса „Sounds liкe You“ бяха обявени на официална церемония в Деня на музиката

Десетте финалисти в конкурса – десет уникални композиции с дължина до две минути, бяха обявени на 22 септември и публикувани в YouTube канала на Huawei Mobile

Концертната зала на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ стана домакин на официалната церемония по обявяването на победителите в конкурса за кратка музикална композиция “Sounds like You“, организиран от Академията с подкрепата на Huawei и Classic FM радио.

Церемонията бе открита от ректора на Националната музикална академия, проф. д-р Сава Димитров, който наблегна на модерния подход на вече стогодишната институция в привличането и развиването на млади музикални таланти от България и света. “Благодаря на Huawei за доверието да разработим заедно този толкова интересен и първи по рода си конкурс. Благодаря на компетентното жури, защото е много важно за един конкурс журито да е компетентно. Благодаря и на партньора ни Classic FM радио, който ни помогна много в тази иновативна форма на комуникация с обществото“, каза от сцената проф. д-р Сава Димитров.

 

Десетте финалисти в конкурса – десет уникални композиции с дължина до две минути, с които техните автори изразяват себе си чрез вокали, музикални инструменти и електронна музика, бяха обявени на 22 септември и публикувани в YouTube канала на Huawei Mobile, където можете да ги чуете в специалния „Sounds like You“ плейлист. На този етап всеки член на журито ги слуша и оценява индивидуално на Hi-Res Audio слушалките Huawei FreeBuds 4.

Председателката на журито на конкурса – проф. Д-р Кремена Ангелова, влезе в ролята на домакин на церемонията. Тя сподели, че финалистите са оценявани независимо и анонимно от журито, а тримата победители са получили най-висок сборен резултат. Oт сцената на концертната зала на НМА, тя поздрави всички присъстващи със Световния ден на музиката – 1 октомври, и нарече всички 10 финалиста победители, като изрази желанието си най-младите от тях, все още ученици, да продължат да се развиват като бъдещи студенти на Академията.

Дарина Иванова, маркетинг директор на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония, се обърна към всички участници, финалисти и бъдещи победители с думите „Звучите красиво и много искрено! Щастливи сме да участваме в проект, провокиращ творчество и изява на младите хора у нас. Бъдете все така вдъхновени и ви пожелаваме музиката ви да се слуша от все повече хора в бъдещите ви успешни кариери!“

Всички гости и участници бяха поздравени и от Радостина Узунова, член на журито и представител на официалния медиен партньор на проекта – Classic FM радио, единственото радио за класическа музика у нас и на Балканите. „ Щастлив човек съм, защото работя това, което обичам – класическата музика. Много харесах идеята на този иновативен конкурс, защото той дава свобода на вас, младите, да се изразявате по начин, който е присъщ на вас

самите. Поздравявам ви за смелостта да участвате, продължавайте да слушате музика, и то различна музика“, сподели Радостина Узунова, която имаше и личен юбилей от завършването на Музикалната академия.

Победителите

Членовете на журито последователно връчиха наградите на първите трима участници, класирани от журито, както и наградата на публиката.

Трета награда спечели Ния Керанова, която не присъстваше в залата, но бе изпратила свой представител. Наградата бе връчена от композитора проф. д-р Цветан Недялков, който сподели, че това не е първата му среща с творчеството на Ния, че я смята за изключителен талант и много се радва, че след анонимното гласуване точно на него се пада честта да й връчи наградата.

Творбата й, “One last time”, спокойна и същевременно дълбоко емоционална композиция с китари, можете да чуете тук.

 

Проф. д-р. Цветан Недялков при връчването на трета награда, спечелена от Ния Керанова

Втора награда бе връчена от изпълнителката и композиторка Михаела Филева, на Елица Георгиева за песента й „Windrising”. Елица разказа как е  разбрала за конкурса на място дори без интернет и е направила записа на парчето там, под влиянието на уникалната му атмосфера. Михаела Филева, завършила с отличие Музикалната академия, от своя страна сподели вълнението си от това, че точно на нея се пада честта да награди вокална композиция. „За мен беше удоволствие да работя с професионалисти, които са ми преподавали, и да чуя музикалните изяви на толкова талантливи млади хора. Продължавайте да се изразявате свободно и помнете, че не само класиката е красива музика“, каза от сцената Михаела.

Вокалната композиция Windrising на Елица Георгиева можете да чуете тук.

 

Михаела Филева с ностелката на втора награда – Елица Георгиева

Големият победител в конкурса, носител на първа награда на журито, е Александър Иванов, с клавирната композиция  „Пълнолуние – самодиви танцуват“. Наградата му бе връчена от известния композитор Петър Дундаков, автор на саундтрака на филмите „Възвишение“, “Голата истина за група Жигули“ и много други. Той оцени високо труда на всички финалисти и сподели, че очаква с нетърпение да проведе индивидуалния майсторски клас по композиция – голямата награда, спечелена от Александър. „Композирането на музика е трудно занимание, истинското дълбоко композиране, срещата с дълбоката музика. Това е парчето, което наистина най-много харесах и вярвам в бъдещето на точно такъв тип българска музика.“, сподели Петър Дундаков.

„Не очаквах награда, исках просто да покажа това, което съм направил. Идеята ми идва от това пълнолуние, което си представям като го слушам. Когато разбрах за конкурса, реших да се взема в ръце и да видя какво ще се получи.“, сподели големият победител, който в момента е ученик в 12 клас.

Композицията му можете да чуете тук.

 

Петър Дундаков с носителя на Първа награда на журито – Александър Иванов

Наградата на публиката за композицията, събрала най-много лайкове в YouTube, отиде при Добромир Кисьов за оркестровото произведение „Can’t catch tomorrow”, което има силно „героично звучене“, както определи самият автор, получавайки наградата си. „По принцип не съм голям фен на конкурсите, защото смятам, че всеки усеща музиката по различен начин. Но наистина в този конкурс видях изключително красиви и разнообразни неща. Моята идея идва от вярването ми, че в този забързан свят, дори в ежедневието, всеки е герой в собствения си живот, дори само да преживее деня, да мине през трудностите му“, бе сценичното откровение на Добромир Кисьов.

 

Носителят на Наградата на публиката – Добромир Кисьов

Наградата му беше връчена от Радостина Узунова, водещ в Classic FM радио, която сподели, че това е композицията, която най-много се доближава до симфоничното звучене, както и до съответната тенденция в съвременната филмова музика, и си пожела скоро да го чуе не само като две-минутна композиция, а като развито завършено произведение.

 

Радостина Узунова връчва Наградата на публиката на Добромир Кисьов

Композицията на Добромир Кисьов „Can’t catch tomorrow” можете да чуете тук.

Всички наградени в конкурса получиха грамоти, нов комплект безжични Hi-Res Audio слушалки Huawei FreeBuds 4, аудио компакт дискове и юбилейна марка по повод 100-годишнината на НМА , както и сувенири от Classic FM радио. Творбите им можете да чуете тук и в ефира на радио Classic FM, където ще бъдат поканени да гостуват.

За Huawei FreeBuds 4

Huawei FreeBuds 4 са най-новите True Wireless Stereo (TWS) Bluetooth слушалки от отворен (Open-fit) тип на компанията и първите с Adaptive Ear Matching технология за активно шумопотискане, която автоматично разпознава индивидуалната анатомия на ухото на потребителя и се настройва спрямо нея. Моделът използва Liquid Crystal Polymer (LCP) композитна диафрагма, която поддържа честотен диапазон до 40kHz за разкриване на богатството на звука с висока резолюция, където и да го слушаме. 14.3-милиметровият динамичен драйвер и новият бас енджин с басов канал и чип, които формират независима звукова камера, спомагат за още по-впечатляващо възпроизвеждане на изключително богати музикални форми, каквито се очакват от участниците в конкурса „Sounds like You”.

За Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”

Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ е единственото висше училище за професионални музиканти в България, което включва пълния спектър на музикално-теоретичните и изпълнителски специалности. В учебно-творческия процес участват като професори едни от най-ярките дарования на съвременната българска музикална школа, чието творчество е част от световните художествени достижения. В творческата структура на НМА се включват още академичен симфоничен оркестър, академични студентски оркестри, академичен студентски хор, учебен оперен театър, библиотека с богат фонд и уникални музикални издания, фонотека.

За Huawei Consumer Business Group

Huawei e водеща глобална компания в областта на високите технологии. Нейните продуктите и услуги се предлагат в повече от 170 страни и са използвани от 1/3 от световното население. Компанията разполага с 15 изследователски центъра на територията на Европа – Англия, Финландия, Швеция, Германия, Русия и др., САЩ, Индия и Китай. Постоянно  разрастващата се гама от продукти на едно от трите й бизнес звена - Huawei Consumer Business Group, включва смартфони, компютри, таблети, смарт часовници други интелигентни устройства, и богата колекция от аудио устройства с най-модерните технологии за качествен звук навсякъде и по всяко време от все по-динамичния ни живот.

За Радио Classic FM

Радио Classic FM е част от bTV Radio Group. Започва да излъчва програмата си на 19 декември 1994 година и е първата и единствена радиостанция за класическа музика в България. Разполага със собствен оркестър и е организатор на много концерти за класическа музика. Поддържа богата културно-информационна програма, отразяваща най-важното от света на класическата музика в България и света.

 

 

Ключови думи:
@