Десетте финалиста от конкурса “Sounds like You” вече са известни

Десетте финалиста от конкурса “Sounds like You” вече са известни

Произведенията на финалистите са вече качени онлайн и всеки може да даде своя глас за „Наградата на публиката“. Тя, както и първите три места, определени след дискусия на пет-членното жури, ще бъдат обявени в деня на музиката – 1 октомври

Завърши първият етап от конкурса за кратка музикална композиция “Sounds like You”, организиран от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в партньорство с  Huawei Consumer Business Group в България и радио Classic FM като официален медиен партньор.

В рамките на конкурса, до 22 септември всеки кандидат можеше да изпрати кратка авторска композиция, с която най-добре изразява себе си. Изпратените мултижанрови композиции с дължина между една и две минути бяха изслушани индивидуално от всеки член на професионалното жури, член на което е и водещата на Classic FM Радостина Узунова.

Журито слушаше композициит на новите TWS Hi-Res Audio слушалки Huawei FreeBuds 4, като всеки член даде своята оценка за произведенията по предварително съгласувани критерии. Събралите най-висок общ резултат 10 композиции преминават във втория етап на конкурса и се публикуватни в YouTube канала на Huawei Mobile (https://bit.ly/SoundsLikeYouFinalists), където всеки може да ги чуе и да избере своя фаворит чрез харесване на съответния клип.

Поставяйки акцент върху високото качество и широкия спектър на звука, конкурсът цели да провокира младите хора да изразят себе си, като композират своя музика и я представят на авторитетно жури, чиято обратна връзка е безценна за творческото им развитие. Негов председател е проф. д-р Кремена Ангелова – декан на Теоретико‐композиторски и диригентски факултет на Националната музикална академия. Съставът му включва още проф. д-р Цветан Недялков – ръководител катедра „Поп и джаз изкуство“ към Вокалния факултет на НМА, специалност „Китара“, и известния композитор Петър Дундаков – автор на музиката от филма „Възвишение“ и много други български филми и сериали. Сред членовете му са още популярната изпълнителка и авторка на песни Михаела Филева, възпитаничка на Музикалната Академия и известна с подкрепата си на проекти, търсещи нови звезди на българската музикална сцена, и водещата в Classic FM радио Радостина Узунова, която редовно дискутира тенденциите в българската и световна музикална култура с интересни гости в предаването „Съботно сутрешно кафе“.

 „За мен е удоволствие да бъда избрана за жури на този нетрадиционен конкурс, конкурс насочен към младите, вдъхновени от музиката. Идеята дава възможност и на не професионалните музиканти да изразят себе си чрез музиката. Кратката форма е предизвикателство, но участниците са се справили с него. Прави ми впечатление, че електронният звук е най-често предпочитаният от участниците, защото е и най-лесно постижим дори в домашни условия. Поздравявам специално тези, които са решили да изразят себе си чрез човешкия глас и акустичните инструменти. Конкурсът има бъдеще и потенциал за развитие, като се надявам подкрепата към младите творци да продължава и през следващите години“, коментира Радостина Узунова от Classic FM радио. 

За председателката на конкурса проф. д-р Кремена Ангелова най-ценното в проекта е, че самият той е една творчески заредена среща между най-старото висше училище за професионални музиканти в България, празнуващо своята 100-годишнина, един модерен и 

иновативен бизнес, какъвто е Huawei, и единственото радио за класическа музика в България и на Балканите, Classic FM. Тази среща е истинско вдъхновение за младите хора да се стремят към високо качество и професионализъм, и стъпвайки на него да бъдат смели в творбите си и да изразяват индивидуалността си по най-съвременен начин. „Щастлива съм, че в конкурса са участвали толкова млади хора, все още под възрастта да бъдат наши студенти. За нас ще е чест да станат такива и заедно да развиваме Националната музикална академия като модерна образователна и творческа институция с неповторимо присъствие както в традиционните, така и в най-авангардните прояви на музикалните изкуства.“

 

Ето пълния списък на десетте композиции-финалисти и техните автори:

 

 

Освен за наградата на публиката, те ще се борят и за влизане във финалната тройка, определена след обща дискусия на всички членове на журито. Авторът на наградената от публиката композиция ще получи нов комплект Huawei FreeBuds 4. Авторите на класираните от журито на първите три места композиции ще получат нови слушалки Huawei FreeBuds 4, както и възможността да чуят творбите си в националния ефир на Официалния медиен партньор на конкурса – радио Classic FM. Авторът на композицията, класирана на първо място от журито, ще получи и Голямата награда в конкурса - индивидуален майсторски клас с композитора Петър Дундаков към Националната Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Ключови думи: