Младежки оркестри от Украйна и Германия свирят заедно
Снимка: dw.com

Младежки оркестри от Украйна и Германия свирят заедно

В Берлин, Хановер и Кьолн

Два младежки симфонични състава от Украйна и Германия се обединиха за концерти в три немски града. Музикантите от Младежкия симфоничен оркестър на Украйна и Младежкия оркестър на Федерална република Германия свириха заедно на 3, 4 и 5 юли 2022г. в общи концерти, които изнесоха под диригентството на младия украинец Артем Лонхинов. Концертите бяха в Берлин, Хановер и Кьолн, в емблематични за всеки от тези градове музикални зали – на Берлинската филхармония, Държавната опера в Хановер и Кьолнската филхармония. Концертът в Берлин се излъчваше директно в платформата Дигитална концертна зала на Берлинската филхармония. „В емоционален план работата с 80 млади немски и украински музиканти беше невероятно трогателна“, споделя диригентът Артем Лонхинов пред DW. „Мисля, че беше незабравимо преживяване за всекиго, но особено за украинците – това е такава терапия, която на тях сега им е нужна“, допълва 27-годишният музикант.

Двата младежки оркестъра са свързани отдавна и за това разказва повече Оксана Линив, украинската диригентка с кариера основно в Германия, която основа Младежкия симфоничен оркестър на Украйна преди няколко години. „Още от първата ни среща до ден днешен Федералният оркестър служи като ярък пример за младите украински музиканти… с неговото музикално ниво и отдавнашни традиции, той си остава вдъхновяващ пример“, признава тя. Три немски партньорски институции помагат за съществуването на украинския ансамбъл – Бетовеновият фестивал в Бон (Beethovenfest Bonn), Федералният младежки оркестър на Германия (Bundesjugendorchester, основан още 1969г.) и международната медия Deutsche Welle със седалище в Германия. Неотдавна оркестърът откри и Фестивала на Бах в Лайпциг, а една от най-близките дати в неговия афиш е 10 юли, когато той ще гостува на Оперния фестивал на Баварската държавна опера в Мюнхен, отново под диригентството на Оксана Линив. Но събитието, което е от особена важност, се очаква на 29 август 2022г. – тогава оркестърът има покана за откриването на Бетовеновия фестивал в Бон. В известен смисъл, това би било отпразнуване и на рожденият ден на украинския състав, защото този концерт ще се състои точно пет години след първото му публично представяне, което също се е състояло в Бон. „Пет години, през които светът стана съвсем различен“, както сполучливо отбелязва DW.

Снимка: ysou.com.ua

Важен момент е, че Берлинската филхармония, която от началото на войната изразява силната си съпричастност към Украйна, бе поела ангажимент към младите си немски и украински колеги. С тях тя трябваше да работи в Одеса, но след нападението на Русия над Украйна, всички планове пропаднаха. „Членовете на Федералния младежки оркестър трябваше да имат репетиции там (Одеса – бел.ред.) заедно с украинските младежи под ръководството на музиканти от Берлинската филхармония, а след това и да изнесат концерт“, разказва директорът на немския оркестър Зьонке Ленц. „Но ужасната военна агресия направи това невъзможно. И в крайна сметка, ние успяхме да организираме други съвместни ангажименти в Германия, след които ще последват и благотворителни концерти в помощ на оркестъра на Украйна“, уверява той.

Каква е съдбата на Младежкия симфоничен оркестър на Украйна сега? До 24 февруари 2022г. той е наброявал 80 активни члена – най-добрите млади украински музиканти от цялата страна. Но сега, по обясними причини, съставът му е доста редуциран. „Първите дни бяха изпълнени с шок и отчаяние“, разказва цигуларката Александра Зайцева, мениджър на оркестъра. Тя споделя, че колегите й не са били в състояние нито физически, нито психически да свирят или репетират, дори и да имат каквото и да било съприкосновение със своя инструмент. „На мнозина им се наложи да живеят в бункери по няколко дни или седмици. Стараехме се да останем във връзка колкото се може по-дълго, постоянно си пишехме един на друг, дори си организирахме срещи в Zoom“. По думите й, много от младите оркестранти са напуснали страната, но и немалко са останали. „Това са предимно младежи на възраст от 18 и повече години и могат да бъдат призовани в армията, както и тези, които пожелаха да са полезни не само на семействата си, но и на страната си“, казва Зайцева. Въпреки това, съставът вече е успял да се трансформира и сега наброява около 50 музиканти. „Нашият оркестър, за разлика от германския, не получава държавно финансиране, затова и сме безкрайно благодарни на всеки един спонсор“, пояснява цигуларката. След откриването на Баховия фестивал в Лайпциг на 9 юни, в края на август и Бетовеновият фестивал в Бон ще отвори широко вратите си за Младежкия оркестър на Украйна, а междувременно младежите малко по малко ще се завръщат към предишния си живот – те вече имат ангажименти в Байройт, Люцерн и други европейски градове.

Снимка: Bundesjugendorchester/facebook

Ключови думи: