Берлинската филхармония измества Европейския си концерт от Украйна в Латвия
Снимка: baltics.news

Берлинската филхармония измества Европейския си концерт от Украйна в Латвия

В концертната зала на Лиепая

Ежегодно от 1991г. насам Берлинската филхармония празнува рождения си ден на 1 май с голям концерт. Това е т.нар. Европейски концерт, за който се избира специално историческо място и тази година той трябваше да се състои в Одеса. Но, поради невъзможността да се реализира подобно събитие сега в черноморския украински град, филхармонията премества концерта си в Латвия, на брега на Балтийско море – в Лиепая. „Тази година концертът по случай 140-ия рожден ден на оркестъра първоначално трябваше да се проведе в Националния академичен театър за опера и балет в Одеса. Но, заради атаката срещу Украйна, е нужно да се намери друго място. Берлинската филхармония и главният диригент Кирил Петренко са много благодарни на екипа на Концертната зала „Great Amber“ в Лиепая, Латвия, че тазгодишният Европейски концерт може да се организира там, и то в толкова кратки срокове“, се казва в съобщението на оркестъра, който напомня, че „концертът е за солидарност с Одеса и Украйна, както и за мир в Европа“. Изготвена е нова програма, в която участие ще вземе именитата латвийска певица със световна кариера Елина Гаранча, а смисълът на избраната музика е да съдържа „фокус върху композитори, чието музикално послание е за свобода и самоопределение“. В програмата: Петерис Васкс – „Musica dolorosa“ за струнен оркестъра, Лучано Берио – „Folk Songs“ за мецосопран и оркестър, Валентин Силвестров – „Elegie“ за струнен оркестър, Леош Яначек – рапсодия за оркестър „Taras Bulba“, Ян Сибелиус – симфонична поема за оркестър „Finlandia“.

Берлинската филхармония съобщава, че събитието ще може да бъде проследено в платформата й Дигитална концертна зала, също така ще има и директно излъчване от Радио Берлин-Бранденбург /rbb/ на 1 май 2022г., като копродукция на няколко компании от целия свят – EuroArts в партньорство с rbb, NHK, CCTV и латвийската телевизия LTV.

Great Amber Concert Hall в Лиепая, снимка: berliner-philharmoniker.de

Концертната зала „Great Amber“ /„Големият кехлибар“/ в Лиепая е един от най-модерните архитектурни комплекси,  предназначени за културни събития в Латвия, построена бе през 2015г. и е дом на Лиепайския симфоничен оркестър. От залата вече обявиха: „Концертната зала „Great Amber“ планира своето най-голямо събитие до момента – световноизвестната Берлинска филхармония и нейният изключителен диригент Кирил Петренко ще предложат своя голям Европейски концерт за първи път на слушателите на Латвия, празнувайки духа на обединението, мира и солидарността на европейската култура…“ Обявената цена на билетите е 30 евро, но към нея всеки присъстващ е призован да добави своето допълнително парично дарение за Украйна. Колкото до самата традиция на ежегодните Европейски концерти на Берлинската филхармония, която е основана през 1882г., то те започват след обединението на Източна и Западна Германия.

Ключови думи: