Кирил Петренко дарява 100 000 евро за жертвите на войната в Украйна
Снимка: bnn.de

Кирил Петренко дарява 100 000 евро за жертвите на войната в Украйна

Маестрото

Главният диригент на Берлинската филхармония Кирил Петренко обяви, че ще дари 100 000 евро за страдащите от руската военна агресия в Украйна. Диригентът с руски произход изрази желанието си сам да направи това голямо дарение, но също така той апелира и към публиката на Великденския фестивал в Баден-Баден за повече съпричастност, съобщава musik-heute.de.  На предстоящия Великденски фестивал в Баден-Баден /9 – 18 април 2022г./ Берлинската филхармония и Кирил Петренко ще дадат символичен пример – те предвиждат няколко руски заглавия, сред които оперите на Чайковски „Дама Пика“, която ще е централна във фестивалната програма, както и „Йоланта“ – постановка, в която главната роля е поверена на българката Соня Йончева. В други събития от афиша оркестърът ще бъде дирижиран от Франсоа-Ксавие Рот и Андрис Нелсонс, чиито симфонични концерти ще представят балетите на Игор Стравински „Пролетно тайнство“, „Петрушка“ и „Жар-птица“. „Важно е да продължим да изпълняваме великите произведения на руската музикална култура с международен ансамбъл от музиканти“, казва Петренко. „Бихме искали да дадем пример как това може да се направи – без резерви, дори и в тези времена“, допълва той. Регионалният немски вестник Badische Neueste Nachrichten пише, че маестрото е обещал да направи този жест /дарението от 100 000 евро за Украйна/ на виртуална пресконференция по повод Великденския фестивал, изразявайки тогава и опасенията си: „Разбира се, че фестивалът ще бъде засенчен от ужасната война, но хората се нуждаят от всяка една възможна подкрепа от нас…“ Диригентът изрично се обявява и срещу бойкота на руската култура: „Ако хората са наказани за зверствата на Путин, само заради националността си, то тогава и ние сме като другата страна. Това е моето мнение и ние го отстояваме. Виждате, че навсякъде руските заглавия са свалени. Руските художници многократно са бойкотирани и блокирани. Аз не мисля, че това е правилно“, казва той.

Според Кирил Петренко, спектаклите на „Дама Пика“ биха могли да бъдат разглеждани като сигнал, че сътрудничеството с Русия е нещо естествено. „Имаме изцяло международен ансамбъл, моят асистент е от Украйна. Участват много руски певци. Атмосферата на репетициите е добра… И това ми показва, че е напълно легитимно да се поставят руски произведения и да се предава тяхното човешко послание. Ето защо, ние носим специална отговорност за тази продукция“, уверен е той.

Берлинската филхармония и Кирил Петренко апелират за дарения към Украйна още от следващия ден, след като войната избухна на 24 февруари 2022г., а от началото на март дори и на техния сайт директно може да се направи дарение – чрез организацията UNO-Flüchtlingshilfe. Тя е немският партньор на Агенцията на ООН за бежанците (UNHCR), а от есента на 2021г. музикантите от оркестъра станаха посланици на тази благотворителна организация. Самият Кирил Петренко не за първи път дава подобен пример за съпричастност – още преди две години и във връзка с пандемията от COVID-19, през 2020г. той стана патрон на кампания за набиране на средства, която беше организирана от Асоциацията на германските оркестри в полза на професионалните музиканти, работещи на свободна практика. 

Ключови думи: