Мидори и водещи консерватории от Северна Америка застанаха зад Украйна
Снимка: sfcm.edu

Мидори и водещи консерватории от Северна Америка застанаха зад Украйна

„Обединени за Украйна“

Осем висши музикални училища от Съединените щати и Канада се обединиха в общ благотворителен концерт за Украйна миналата събота, на 16 април 2022г. Домакин на концерта „Обединени за Украйна“ /„Unite For Ukraine“/ беше известната американска платформа за класическа музика The Violin Channel, която излъчи събитието на своя уебсайт  /theviolinchannel.com/. Участваха възпитаници на осем от най-добрите консерватории в Северна Америка: Института „Кливланд“, Института „Къртис“ във Филаделфия, Manhattan School of Music в Ню Йорк, Консерваторията New England в Бостън, Colburn School в Лос Анджелис, Консерваторията New World Symphony в Маями, Кралската консерватория в Торонто и Консерваторията на Сан Франциско. За първи път заедно в общ концерт: „Някои от най-добрите независими консерватории и програми за музикално професионално обучение в Съединените щати и Канада се обединиха, за да представят безплатен виртуален благотворителен концерт в чест на Украйна и в подкрепа на нейните хора“, обявиха от Консерваторията в Сан Франциско. А по време на изпълненията зрителите имаха възможност да правят дарения директно към няколко организации, ангажирани с изпращането на хуманитарна помощ към хората в Украйна.

Зад инициативата застана и едно от големите имена в изпълнителското изкуство и преподавателската дейност – световноизвестната цигуларка Мидори Гото, която винаги е била граждански активна. Тя се включи със свои думи, откривайки онлайн концерта с кратка реч и още в началото подчерта, че подобно безпрецедентно обединяване на всички водещи северноамерикански консерватории зад една кауза, се случва за първи път в тяхната история.  

Снимка: Ukrainian Live Classic

„Такива действия са нито оправдани, нито простими“, беше първата реакция на Мидори спрямо руската инвазия още в края на февруари. На 28 февруари 2022г. тя излезе с категорична позиция на сайта си: „Заради войната в Украйна се погубват скъпоценни, невинни животи и тя отнема енергията и потенциала както на тези, които остават, така и на бягащите от там. И всичко това, поради причини и цели, които не могат да издържат на изпитанията на …съвестта. Заедно с моите приятели и колеги от международната общност, заставам зад осъждането на този краен акт на човешка алчност, агресия и унищожение и призовавам за незабавно прекратяване на огъня!“, апелира тя, включително и във видео, разпространено от Ukrainian Live Classic.

Благотворителният концерт е бил заснет из цяла Северна Америка – изпълненията на младите музиканти са били записани в Ню Йорк, Филаделфия, Кливланд, Лос Анджелис, Сан Франциско, Маями, Бостън и Торонто. Провеждането му се е оказало възможно, заради дългогодишните  връзки между северноамериканските независими консерватории и програми за музикално обучение, но концерта от 16 април2022г. бележи първото съвместно изпълнение на техни студенти.

Ключови думи: