Създадена е електронна нотна библиотека на украинските композитори
Снимка: kyivsymphony.com

Създадена е електронна нотна библиотека на украинските композитори

В абсурдната и жестока действителност на войната, един неочакван положителен ефект от нея се оказа все по-засилващия се интерес на света към музиката на Украйна. Специализирани издания и звукозаписни компании проявяват любопитство към националното наследство на страната, а още в първите дни след военната агресия на Русия, много оркестри по света се обърнаха към украинската музика. Те направиха това, за да демонстрират солидарността си с украинците,  въпреки че първоначалното намиране на подходящи партитури не беше лесно. Това подтикна група украински музикални организации да създадат изцяло нова дигитална платформа, която да послужи като източник на ноти за целия свят. Така се създаде електронната музикална библиотека с ноти/партитури на украински композитори „Ukrainian Scores“ /„Українськi ноти“/, която събира на едно място богат нотен материал. Още на 4 март 2022г. Киевският симфоничен оркестър съобщи за това и обоснова мотивите за подобно начинание: „В резултат на руската инвазия в Украйна, местните музиканти получават много запитвания на колеги от цял ​​свят, които искат да изпълняват произведения на украински композитори. Заради необходимостта от противопоставяне не само на военните, но и на информационната война на Руската федерация срещу Украйна, инициативна група създаде проекта „Ukrainian Scores“, за предоставяне на електронна библиотека с ноти на украински композитори за целия свят“.

Снимка: ukrainianlive.org /twitter

Инициатори на проекта са няколко организации: новосформираният Клуб „Лятошински“, чийто патрон е видния украински композитор и музикален деец Борис Лятошински /1895–1968/, който с творчеството и преподавателска си дейност стои в основата на развитието на професионалната музика през XX век, Ukrainian Live Classic – първото мобилно приложение и медийна платформа за достъп до класическата музика на Украйна, разработено в двуезична версия /английски и украински/, както и създадената през 2017г. държавната културна организация Украински институт.  

Нотният ресурс „Украински партитури“ е публикувал досега творбите само на тези композитори, които са дали съгласие за безплатно изпълнение на музиката им, както и на онези, до чиито произведения вече е имало свободен достъп. Инициаторите се надяват, че така ще улеснят музикантите по света, които искат да подкрепят Украйна, изпълнявайки нейните автори. Те уверяват, че „партитури и отделни части от украински симфонични, камерни, вокални и солови произведения ще бъдат предадени за безплатно ползване на световни изпълнители, ансамбли и оркестри, както и институции“.

Ключови думи: