Мидори ще ръководи цигуларите в Института „Къртис“ във Филаделфия, САЩ

Гостувалата в България

Музикалният институт „Къртис“ във Филаделфия назначи цигуларката Мидори за ръководител на своята Катедра по цигулка, кръстена на Дороти Ричард Старлинг- възпитаничка на Еужен Изаи и Леополд Ауер. Мидори наследява поста от Аарон Росанд, който се оттегли поради пенсионирането си през май 2019 г. По-късно, на 9 юли, Росанд, който бе дългогодишен преподавател в Къртис, почина на 92- годишна възраст.

Мидори се присъедини към Катедрата по цигулка и към Центъра за кариерно обучение в института през 2018 г. Ново назначение в Катедрата по оперно пеене получи и вокалния педагог Даниел Орландо. „Радваме се да признаем по този начин тези изключителни артисти и всеотдайни преподаватели“, заяви президентът и изпълнителен директор на Института „Къртис“  Роберто Диас. „Тези авторитетни имена почитат значимото наследство на учебното заведение, като демонстрират постоянната ни ангажираност като лидери и новатори в обучението за високи постижения в цигулковото и вокалното майсторство“, допълни той.

Последните ангажименти на Мидори включват турнета из Европа с Мюнхенския камерен оркестър, а в Япония - с Естонския фестивален оркестър, дирижиран от Пааво Ярви, както и обиколка на Азия със Струнния фестивален оркестър Люцерн. Също така през сезон 2019-2020г. тя предприема световно турне с пианиста Жан-Ив Тибоде и ще гостува на Виенската филхармония, Бостънския симфоничен оркестър, Филхармоничния оркестър на Радио Франс и др. Припомняме ви, че цигуларката Мидори дебютира на българска сцена с Оркестъра на Класик ФМ радио през 2011г., а неин възпитаник в Южнокалифорниския Университет на Лос Анджелис е българският цигулар Симеон Симеонов.