Как Каунас подаде ръка на артистите от Харков
Снимка: ithuania.postsen.com

Как Каунас подаде ръка на артистите от Харков

С все повече изяви

Още в края на април 2022г. властите в Литва обявиха, че се ангажират като домакини с провеждането на голямо турне на артистите от Харковската опера. С организацията се заеха Литовския национален театър за опера и балет във Вилнюс и Министерството на културата на Литва, заедно с други държавни институции. При нормални условия, обикновено са необходими от 18 месеца до две години за организиране на подобно турне из цялата страна, но в този случай, това е било направено буквално за няколко седмици, твърдят от министерството. „След като Олег Орищенко, директорът на Харковския театър за опера и балет – театърът, който най-много пострада от войната в Украйна, спомена, че може да имат шанс да избягат от зоната на военните действия, ние направихме всичко възможно, за да запазим украинския театър жив. И за няколко седмици свършихме толкова работа, колкото е обичайно, когато организираме турнета на това ниво при нормални условия“, заяви Йонас Сакалаускас, генерален директор на Литовския национален театър за опера и балет, цитиран от lithuania.postsen.com. Концертната обиколка на артистите от Харков беше наречена „Европейският път и хуманитарният конвой“, тъй като заедно с около 220 души от театъра, десетки деца на изпълнители, нуждаещи се от подслон и грижи, също са пристигнали в Литва. Литовският министър на културата Симонас Кайрис още тогава изрази съпричастността си към украинския театър, загубил шанса си да работи в своята родина, заради „войната между културата и некултурата, между цивилизацията и бруталността“, по собствените му думи.

Снимка:ithuania.postsen.com

Месец и половина по-късно, сега в Каунас – бившата столица на балтийската държава, също подават ръка на артистите от Харков, като им осигуряват възможности за все повече изяви. Финансовата подкрепа от страна на литовския град към украинския оперен театър възлиза на 60 хиляди евро, съобщава lithuania.postsen.com.Това реално ще позволи на 262 оперни солисти, хористи, балетисти, оркестранти, служители в администрацията, дори и техните деца, не само да останат в Литва, но и да продължат своите сценични изяви на нейна територия. „Докато Харков е военна зона и арена на сблъсъка срещу нашествениците в града, ние не можем да провеждаме концерти и представления на наша сцена. Затова турнето в Литва е глътка чист въздух за артистите ни! Радваме се, че осъществените творчески срещи, запознанства и екскурзии помагат на хората да се разбират по-добре. Някои от тях несъмнено ще останат незабравими както за украинците, така и за литовците, а и в крайна сметка, езикът на изкуството не изисква никакъв превод“, казва с благодарност директорът на Харковския национален театър за опера и балет Олег Орищенко. „За един професионалист по-дългата почивка може да означава край на кариерата“, допълва той.

Снимка:ithuania.postsen.com

В знак на благодарност към жителите на Каунас, които продължават да помагат на Харков всячески, украинските музиканти подготвят специално събитие в скоро време. А като допълнение към хуманитарната помощ, оказвана от управата на Каунас, градът вече заяви и намерението си да участват пряко във възстановяването на пострадалия Харков след края на войната. За втората половина на май 2022г. харковските артисти са планирани различни свои изпълнения из цяла Литва, като например: в Двореца на културата на рибарите в Клайпеда (18 май), Културния център Мариямполе (21, 30 май), Концертната зала в Паланга (21 май), Националния драматичен театър в Каунас (24 май), Държавната филхармония в Каунас (25 май) и Културния център в Шакяй (26 май).

Ключови думи: