Давид Дяков: „Благодарение на моите учители, аз съм там, където съм в момента“

Давид Дяков: „Благодарение на моите учители, аз съм там, където съм в момента“

На 4 юни от 19ч., в Сити Марк Арт център

Чуйте интервюто на Юра Трошанова с китариста Давид Дяков, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Китаристът Давид Дяков ще изнесе солов рецитал на 4 юни в рамките на Sofia Guitar Festival. Концертът е в Сити Марк Арт център от 19ч., а изборът му за програма включва негови транскрипции върху Гранадос и Бах, а също и оригинални произведения на Паганини и Хенце. Като гост на фестивала Давид Дяков бе поканен да работи и с млади китаристи в свой собствен майсторски клас, който вече премина в НМА „Проф. П. Владигеров“. „Нивото е много високо и аз бях приятно учуден от тенденцията, която се появява – България да ражда все нови и нови китаристи, много добри и професионални“, признава радостно той. Давид Дяков е едва на 28 години, но вече е сред най-значимите майстори на класическата китара от своето поколение, свири с удивителна зрялост и музикалност, концертира и преподава. След като се е установил в град Кьолн, Германия, там работи с различни поколения изпълнители, които обучава. Мнозина помнят, как още като дете започна впечатляващото му развитие тук в България – един извънредно надарен китарист, който впоследствие се превърна в носител на няколко десетки награди от международни конкурси. „Когато отивах на конкурс аз не се състезавах с други – аз се състезавах със себе си. Защото, много е важно да разбере човек, че най-голямото препятствие пред един музикант, е той самият. Човек се бори основно само със себе си и се опитва да надмогне своите страхове“, споделя е той. Пред един млад изпълнител като него, който постоянно печелеше отличия, конкурсите бяха  възможност не само за сверяване на нивото, но и като средство за препитание. Давид казва, че когато в живота му се появяват рискови ситуации, „човек трябва просто да се гмурне или да скочи от една скала, и… да се надява на успех!“

Помним го и като един от младите солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио – като участник в два от концертите на състава от времето, когато самият той бе едва 15-годишен. През 2009г. изпълни Концерта на Мауро Джулиани /II и III част/ с дир. Григор Паликаров, а по-късно същата година представи и „Концерта на Аранхуес“ от Хоакин Родриго, с дир. Лучано ди Мартино. Преди да излезе на сцената с известния Концерт на Джулиани, считан за първия същински китарен концерт в историята, Давид си спомня, че го е представил около 30 пъти из цяла България, по настояване на своя преподавател Димитър Дойчинов. „Имам 6–7 часа готова програма в главата си“, споделя той за настоящия си репертоар, но за детските си години разказва как е започнал да свири на сцена още от 7-годишна възраст: „Винаги съм имал склонност към сцената и от малка възраст имам много голям опит и с концертите, и с оркестъра. Имах невероятната възможност да работя с Димитър Дойчинов, един от моите учители и един невероятен преподавател. Но, аз въобще имах огромен късмет с учителите, а това много хора го забравят – че много голяма част от работата, всъщност, стои зад кулисите“, подчертава китаристът. Благодарен е и на Столина Добрева, която „е завършила във Фрайбург и това се е отразило върху нейното мислене и разбиране за китарата, което тя предаде и на мен“. Давид Дяков специално иска да изрази благодарността си към своите преподаватели и казва: „Благодарение на тях, аз съм там, където съм в момента!“

Разказва с охота и за родословието си, в което се преплитат български, руски и украински корени, самият той е роден в Белгия, сега живее в Германия и с основание се чувства гражданин на света. За Испания и нейните композитори, които са в основата на репертоара за класическа китара, говори с голям любов. Транскрипциите са друга негова страст, за да обогати китарния репертоар. Знанието за историята на неговия инструмент му дава повод да разкаже някои доста любопитни факти: за композиторите Игор Стравински, Марио Кастелнуово-Тедеско или Хоакин Родриго, последните двама обвързани с великия майстор Андрес Сеговия. И тъй като самата китара е „достатъчно млад инструмент, в сравнение с пианото, цигулката и т.н., тепърва ние преоткриваме нейните възможности и потенциал. И аз съм много щастлив, че поех по този път!“, заключава Давид Дяков.

 

Снимка: Sofia Guitar Festival

Давид Дяков е роден на 18.02.1994г. в Брен льо Конт, Белгия. На 8-годишна възраст започва да посещава уроци по китара, които бързо разкриват изключителния му талант. Едва на 11 Давид е приет като пълноправен студент в Нов Български Университет в София, където учи в класа на Димитър Дойчинов, един от най-значимите музиканти и преподаватели по китара в България. През същата година Давид прави дебюта си като солист на оркестър „Орфей“ в София. Следват повече от 50 концерта  като солист на големи оркестри като Софийската филхармония, Филхармоничния оркестър на Атина, оркестъра на националното радио на Черна гора и др. От 2008 до 2010г. музикантът следва в класа на Столина Добрева в НМУ „Л. Пипков“ в София. През 2012г. излиза първият солов компактдиск на Давид Дяков „Il Diabolico“ от реномирания лейбъл KSG Exaudio, който включва творби на Бах и Паганини с негови транскрипции. Дискът получава  възторжени отзиви от критиците, а през 2019г. Давид издава и втори солов компактдиск „Legends of Spain“, съдържащ произведения на Албенис, Гранадос и Родриго.

От години Давид Дяков изнася множество концерти по света – като солист и с оркестри, между които участия в Испания, Италия, Франция, Словакия, Австрия, Лихтенщайн, Нидерландия, Южна Корея, САЩ и Китай, където многократно е канен и като преподавател в майсторски класове /в Централната консерватория на Пекин, Консерваторията на Шенжен и др./ През юни 2018г. Давид завършва бакалавърската си степен в Университета по музика и танцово изкуство в Кьолн. В момента изпълнителят продължава магистърското си образование там в класа на проф. Хуберт Кепел. До дипломирането си Давид Дяков печели повече от 20 първи места в международни състезания по китара. Изявява се и като успешен преподавател по китара. Негови ученици са многократни носители на отличия в рамките на реномираното национално ученическо състезание в Германия Jugend Musiziert /Младежта музицира/. От 2019г. той самостоятелно организира концерти в Кьолн, като е съучредител и първи председател на Cologne Guitar Society /Китарното общество на Кьолн/, което насърчава  развитието на инструмента в немския град.

Ключови думи: