За второто издание на Sofia Guitar Festival или за каузата на китарното изкуство в България
Снимка: Sofia Guitar Fest

За второто издание на Sofia Guitar Festival или за каузата на китарното изкуство в България

Записването на кандидатите за Националния конкурс за млади китаристи продължава до 15 май 2022г.

Чуйте интервюто на Юра Трошанова с Тошо Димитров и Теодор Грозданов от Sofia Guitar Festival в звуковия файл под главната снимка!

Тошо Димитров и Теодор Грозданов, снимка: Classic FM Radio

Sofia Guitar Festival e мащабен музикален форум, посветен изцяло на изкуството за китара. Това е първият китарен фестивал у нас, който е създаден, организиран и се провежда изцяло в София. В програмата му ще откриете конкурсна част (международен и национален конкурс ), майсторски класове, концерти пред публика и лятна академия. Организатори са Софийска китарна школа и сдружение „Шест струни“, а домакин е Читалище „Цар Борис III – 1928“. Голямата цел на фестивала е да подкрепя развитието на младите китаристи в България, но паралелно с това, той създава и една общност – ученици и техните ментори, хора на изкуството, всички обединени от взаимното си посвещение на любимия инструмент. Въпреки трудната ситуация около пандемията и неблагоприятните условия в музикалното образование, тъй като уроците трябваше да се провеждат онлайн и сценичните изяви не бяха чести, през изминалата 2021г. фестивалът все пак се създаде и проведе за първи път. Затова и първото му издание премина под надслова „Култура по време на пандемия“, но тази пролет програмата уверено набира скорост в своето второ фестивално издание. В афиша на Sofia Guitar Festival за 2022г. вече се състоя Международния онлайн конкурс за деца до 20-годишна възраст (между 1 и 4 април), а сега предстои и втората състезателна част – Национален конкурс за млади китаристи. Той е насочен към ученици от цяла България до 18-годишна възраст и ще се проведе присъствено от 3 до 5 юни 2022г. Записването на кандидатите е с краен срок до тази неделя, 15 май 2022г., а веднага след това започва кандидатстването и за предстоящата Лятна академия по китара в град Етрополе, която се очаква от 1 до 5 юли 2022г.

Амбициозната програма на Sofia Guitar Festival  не свършва до тук – предстоят важни майсторски класове, вълнуващи концерти и интересна презентация на нотна литература за китара. Всеки млад български китарист би могъл да почерпи опит и вдъхновение от отдавна доказали се наши водещи изпълнители, като посети майсторските класове на: Давид Дяков, Георги Димитров – Жожо, д-р Столина Добрева, доц. д-р Росен Балкански, проф. д-р Цветан Недялков и проф. д-р Иван Стоянов. Подготвят се и четири концертни срещи, първата от които с Александър Миско от Русия, един от най-успешните млади инструменталисти - китаристи на нашето време. В неговия You Tube канал изпълненията му се радват на над 200 милиона гледания и въпреки че е едва на 24, той вече е легенда във fingerstyle китарата. Александър Миско гостува за първи път в България и ще представи своето китарно шоу в Sofia Live Club – с този голям концерт на 1 юни всъщност се открива програмата на Sofia Guitar Festival. Още на следващия ден фестивалът продължава с три силни концертни вечери в пространството на Сити Марк Арт център в София: рецитал на Георги Димитров – Жожо на 2 юни, „Вечер на виртуоза“ на 3 юни, когато са поканени и други млади инструменталисти, а на 4-ти – среща с изкуството на Давид Дяков.

Снимка: Sofia Guitar Fest

„Нищо не може да замени живия контакт, там мотивацията е много по-голяма. И виждайки как децата започват да губят мотивация заради дистанционното обучение, което продължи доста дълъг период, назря моментът да се случи нещо на живо, присъствено. И така да възвърнем желанието на децата за сценична изява“, спомня си началото на фестивала Тошо Димитров, художественият директор на Sofia Guitar Festival. Китаристът е възпитаник на НМА „П.Владигеров“ в София и Университета „Антон Брукнер“ в Линц, Австрия. Посветил се е на преподаването още от следването си в Австрия, от 2008г. обучава млади китаристи в няколко софийски читалища, а от 2015г. прекратява концертите си, за да работи изцяло със своите ученици. Сега преподава в НМУ „Л.Пипков“ и в Deutsche Schule в София. „Ние създаваме любов на децата към изкуството – конкретно към китарата и въобще към музиката. Но всъщност, те разбират, че не са сами, а са заедно на един фестивал“, казва неговият съмишленик Теодор Грозданов, с когото двамата замислят и осъществяват преди година идеята за първия Софийски китарен фестивал. Теодор Грозданов също е завършил НМА „П.Владигеров“, обучавайки се при доц. Росен Балкански, а паралелно с концертите, които изнася, не спира и да преподава на млади китаристи. През 2016г. създава Софийска китарна школа, на която е директор и eдновременно главен учител. И двамата китаристи искат да помагат на децата, да разширяват техния музикален хоризонт, защото, както самите те заявяват, „една от основните каузи е, че има смисъл подрастващите – бъдещото поколение да се занимава с музика, че има страшно много възможности за развитие, за реализация и да се почувстват ангажирани към нещо, което е непреходно“.

Ключови думи: