Александър Миско: „Това, което правя, е насочено към любов и мир за хората“
Александър Миско в Classic FM Radio, снимка: Classic FM Radio

Александър Миско: „Това, което правя, е насочено към любов и мир за хората“

Тази вечер китаристът свири във второто издание на Sofia Guitar Festival

Чуйте цялото интервю (с музика) на Юра Трошанова с Александър Миско в превод на Александър Даков, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Във второто издание на Sofia Guitar Festival започва серия от интересни концерти. След вече два проведени конкурса за млади китаристи, паралелно с продължаващите майсторски класове и преди предстоящата Лятна китарна академия, сега идва ред и на концертите пред публика. Днес на сцената на SOFIA LIVE CLUB от 20ч. ще излезе един млад, но вече утвърден виртуозен изпълнител със световна кариера – Александър Миско от Русия. Не само изключителен fingerstyle китарист, но също композитор и аранжор. Неговите изпълнения са гледани над 200 милиона пъти във видео платформите и има повече от 1 милион последователи в интернет, с които споделя изкуството си навсякъде, където свири. Щастлив е с тази мултинационална общност, която самият той създава по целия свят, не само чрез многобройните си концерти, но и заради активното си присъствие в социалните мрежи. Александър Миско наскоро оповести, че е достигнал важен етап от представянето си в Instagram и може да се похвали вече с 300 000 последователи! Един енергичен и увличащ с оригиналните си изпълнения млад музикант, който от 2016г. насам е издал пет самостоятелни албума, а през 2018г. бе обявен за „Китарист на годината“ на престижното Китарно шоу в Обединеното кралство. Родом от Краснодар, започва да свири на 12-годишна възраст, учи класическа китара в продължение на 3 години /при частен преподавател/, а след това открива сам модерния стил на изпълнение, наречен „fingerstyle”. Изучавайки го, влага цялата си музикалност и умения на китарист, за да бъде възприеман днес – едва на 24 години – като същинска легенда във fingerstyle китарата. Александър Миско гостува за първи път в България и със своето впечатляващо китарно шоу тази вечер открива концертната програма на Sofia Guitar Festival.

Афиш за концерта на Александър Миско, снимка: Sofia Guitar Festival

А какво трябва да знаем за fingerstyle китарата? За това разказва най-напред Александър Даков – любител-китарист и ученик на художествения директор на фестивала Тошо Димитров. Той не само ни въвежда в атмосферата на този специфичен и различен начин на изпълнение, но и помага по-късно с превода при разговора ни с Александър Миско. „Самата китара влиза в още една роля, а именно – на инструмент за перкусии“, пояснява той. „Има много различни методики и стилове в свиренето на този страхотен инструмент, но това, което наблюдаваме от самия Миско, е нещо невероятно!“, добавя младият български изпълнител. Малко по-късно в студиото на Класик ФМ влиза и известният руски музикант, очакван с голяма радост от българските си колеги в София и веднага споделя, че с нетърпение ще свири за първи път пред нашата публика. Роден е в Краснодар, където все още понякога се завръща, защото там е неговото семейство, въпреки че основно пребивава в Германия. През повечето време животът му е свързан с непрестанни концерти, майсторски класове, участия в предавания, осъществяване на записи, общуване с публиката и най-вече – представяне на всяка нова композиция пред аудиторията му в социалните медии. За първото си гостуване в София той каза: „Нямам търпение да изсвиря моите произведения на първия ми концерт тук, нетърпелив съм и ще бъде страхотно!“ На сцената излиза с една китара, но навсякъде с него пътуват и още 25 кг. от нужното му техническо оборудване. „Моята китара е доста по-електронно насочена от обичайното, но цялата идея на това е да направя звука огромен“, споделя той. Александър Миско също е силно привлечен от филмовата музика и особено от тази на Ханс Цимер, чиито избрани теми от киното записва с Александър Болдачов – арфист и композитор, работещ в Швейцария.

Александър Миско не бяга от болезнените отговори на най-тежките въпроси сега, свързани с неговата националност и войната, която Русия започна в Украйна. Няколко дни след руската инвазия музикантът написа във facebook: „Напоследък много хора ме питат какво мисля за сегашната ситуация в света, дори пишат обидни коментари и съобщения само заради факта, че съм руснак. Родословието на моето семейство идва от Украйна, Русия и балтийските държави и винаги съм смятал всички тези страни като част от собствената си кръв. Опустошително е да видиш как светът се разпада сега, колко невинни хора страдат, колко лъжи се разпространяват наоколо, как бъдещето ни става неясно… Аз искам мир. И въпреки че не мога да променя големите неща за една нощ, ще продължавам да правя това, което със сигурност мога да направя при всякакви обстоятелства и с цялото си сърце – музика“. Три месеца по-късно, вече в студиото на Класик ФМ, той допълни: „Вярвам, че това, което правя, е насочено към предаване на любов и мир за хората. Руснак съм и имам отговорност за нея /войната, бел.ред./, въпреки че не съм я започнал… Но все още вярвам, че е моя отговорност и да продължавам с това, което правя, защото то е нещото, което мога да правя най-добре“.

Ключови думи: