Златомир Фунг участва в премиерно видео, посветено на независимостта на Украйна
Снимка: cellobello.org

Златомир Фунг участва в премиерно видео, посветено на независимостта на Украйна

Чрез платформата CelloBello

Шестима виолончелисти от различни националности, сред които и младият Златомир Фунг,  наполовина българин, заснеха музикално видео в подкрепа на Украйна и нейните класически музиканти. То беше излъчено на 24 август 2022г., когато се навършиха 31 години от провъзгласяването на украинската независимост от Съветския съюз и шест месеца от началото на руската военна инвазия в страната. Идеята беше реализирана благодарение на платформата CelloBello, една глобална виолончелова общност от музиканти-единомишленици, създадена в интернет пространството от американския челист Пол Кац. „Това видео е посветено на украинските военни и цивилното население, които всеки ден се жертват и борят да защитят свободата. С възхищение и благодарност, ние ви поздравяваме за вашата сила и смелост!“, изразяват съпричастността си музикантите. „Копнеем за свят, в който мирът и хармонията надделяват над войните и раздорите“, казват още те и категорично заявяват позицията си: „CelloBello недвусмислено осъжда смъртта и разрушенията, нанесени на Украйна и нейния народ. Заставаме заедно с украинците и всички онези по света, които се стремят към подкрепа и изцеление за жертвите на този жесток акт на агресия“. Излъчвайки видеото, платформата призова зрителите за дарения в помощ на украинските изпълнители, много от които сега се намират в тежко положение, чрез Фонда за подкрепа на украинските класически музиканти на организацията Kyiv Contemporary Music Days (KCMD).

Снимка: Cellobello/facebook

Виолончеловият секстет, свирил с послание, представи две от най-емблематичните национални мелодии на Украйна – народната песен „Ой, у лузі червона калина“ и химна на страната. Аранжиментите са изцяло нови и са направени специално за случая от челиста Майк Блок, а повечето от солата са поверени на 23-годишния Златомир Фунг. Участват: Златомир Фунг (САЩ), Майк Блок (САЩ), Пол Кац (САЩ), Елена Кораблева (Русия/САЩ), Петро Сокач (Украйна/Норвегия) и Хлиб Саско (Украйна). Хлиб Саско е трябвало да заснеме изпълнението си „на закрито в Киев, заради заплахата от ракетни удари“, а Елена Кораблева коментира: „За мен, като руски гражданин, означава много да мога да покажа подкрепата си към украинския народ“.

Културната дипломация и запознаването с украинската музика бяха целите на Kyiv Contemporary Music Days (KCMD), която от 2015г. съществува като образователна и концертна платформа за класическа съвременна музика. От началото на войната обаче, тя промени приоритетите си и се ангажира преди всичко с набирането на средства за онези украински класически изпълнители, които сега имат нужда от помощ – останали в родината си или прокудени извън нея. „Ние, като украинци, които не живеем в Украйна, винаги се чувстваме виновни, че не сме там. Каквото и да направим, никога не ни се струва достатъчно“, споделя виолончелистът Петро Сокач, който сега живее в Норвегия и е един от музикантите във видеото. „Това беше възможност да участвам в нещо, за което знам, че ще докосне украинците, а се надявам, че и много други…“ Освен музикалното изпълнение на шестимата челисти, излъчено в директно в YouTube канала на CelloBello, на 24 август платформата се превърна и във виртуален домакин на среща и разговор между музиканти от различни националности, обединени от човешкото си разбиране за съпричастност към своите колеги от Украйна.

Ключови думи:
@