Златомир Фунг спечели Avery Fisher Career Grant

Виолончелистът с български корени

Виолончелистът с български корени Златомир Фунг ще получи възможността да развива таланта си благодарение на Avery Fisher Career Grant. Тримата отличени бяха оповестени тази година в ефира на нюйоркската радиостанция за класическа музика WQXR в предаването, което излъчи предварително записани изпълнения от всички претенденти за 2020 г. Останалите двама музиканти са бароковата цигуларка Рейчъл Елън Уонг и цигуларката Стела Чен. Всеки от тях получава по 25 000 долара, които ще бъдат насочени за усъвършенстване на кариерата им.

Припомняме ви, че челистът Златомир Фунг е най-младият победител в Международния конкурс за виолончело на името на Чайковски и зае първото място в Международните конкурси за виолончелисти „Шьонфелд” и „Енеску”. През сезон 2019/20 е солист на оркестрови състави и изнася рецитали в Северна Америка, а като камерен музикант свири в състава на IMS Prussia Cove по време на поредица концерти. Той участва в откриването на сезона в лондонската зала Wigmore и закриването на Музикалния фестивал в Дрезден. Златомир Фунг е възпитаник на Джулиард скул, където се обучава при Ричард Арън и Тимъти Еди, а инструментът, на който свири, е виолончело, изработено от Хил и Синове през 1905г.

Avery Fisher Career Grant получава и Рейчъл Елън Уонг, която е свирила с ансамбли като American Bach Soloists, Академията за старинна музика, Bach Collegium Japan и ансамбъл Les Arts Florissants. Също така тя се изявява като солист на Националния симфоничен оркестър на Панама и Симфоничния оркестър на Сиатъл. Рейчъл Елън Уонг е и съучредител на New Amsterdam Consort - струнен състав, базиран в Ню Йорк, който включва възпитаници на Джулиард скул, специализирани в изпълнения на музика от ранния ренесанс до късния барок. С клавесиниста Дейвид Белковски тя е съосновател на Dioscuri - ансамбъл, фокусиращ се върху старинна музика, която се изпълнява на исторически инструменти.

Третият отличен от кариерния грант е цигуларката Стела Чен. Тя наскоро бе обявена от Дружеството за камерна музика на Линкълн Център за изпълнител от програмата Bowers. Чен спечели първа награда на Международния конкурс за цигулари „Кралица Елизабет” през 2019г. През 2019-2020 г. тя трябваше да направи дебютните си изпълнения в Академията в Кронберг, Фестивала Равиния, Моцартеума в Залцбург и в Истанбул, както и да изнесе концерти с различни оркестрови състави по света.

Ейвъри Фишър (1906-1994) е любител цигулар, който през целия си живот е бил благодетел на класическата музика и се е ангажирал да стимулира изпълнителите й. Кариерният грант /Avery Fisher Career Grant/, който той основава, отличава до петима изключителни инструменталисти всяка година, а от 2004г. - и камерни музикални формации. Печелившите музиканти трябва да са граждани на САЩ или постоянно пребиваващи в САЩ. Списъкът с наградени включва пианистите Юджа Уанг и Джеръми Денк, Джак Квартет, както и българската цигуларка Бела Христова. А самият Ейвъри Фишър ще бъде запомнен и със своето кредо: „Музикантите с изключителни способности са толкова важна част от нашата култура. Но те са като цветя, които трябва да цъфтят в определен момент. Трябва да им се помогне в подходящите мигове”.