За Либор Пешек (1933 –2022) и вдъхновяващата работа с него
Снимка: radio.cz

За Либор Пешек (1933 –2022) и вдъхновяващата работа с него

Чешкият маестро издъхна на 89-годишна възраст

„Хубаво е един диригент да има опит със струнен инструмент, а пианото е необходимо, за да може в младостта си да свири партитури, които по-късно ще чете“. Думите са на големия чешки маестро Либор Пешек (1933 –2022), който почина на 23 октомври 2022г.  на 89-годишна възраст. Eдин от най-значимите чешки диригенти, оставил следа не само у дома, но и сред повечето от оркестрите на Европа, който винаги е пропагандирал националната музикална култура на родината си. Либор Пешек остава в спомените на колегите си и като човек с характерно чувство за хумор, което силно се е харесвало на оркестрантите, работили с него. В Пражкия симфоничен оркестър още помнят неговия шеговит съвет: „Опитайте се да се настроите. Ще видите, че ще ви хареса!“, а от историята на Словашката филхармония има друга негова цветиста фраза: „Дирижирал съм значително по-лоши оркестри, но те бяха по-добри от вас“... Уважаван музикант, радващ се на международна диригентска кариера, продължила повече от 60 години.

Роден в Прага на 22 юни 1933г., Либор Пешек е учил пиано, тромбон и виолончело в младостта си. През 1958г. основава духовия ансамбъл Komorní harmonii, с който представя премиерите на млади съвременни чехословашки композитори, ръководейки състава до 1964г. От 1970г. поема ролята на гост-диригент в различни чешки и чуждестранни оркестри. Оглавява Словашката филхармония в Братислава, а към края на 80-те години се отдава на един от водещите британски състави – десет години (между 1987 и 1997г.) е начело на Кралския филхармоничен оркестър в Ливърпул, като негов музикален директор и главен диригент. След оттеглянето си получава пожизнената почетна титла „conductor laureate“ и този период от творческия живот на диригента бе смятан за връх в кариерата му. Много по-късно, в интервю от 2019г. за Чешкото радио, той казва: „Когато дойдох в Ливърпул, си казах, че няма да рекламирам нищо чешко. Но накрая се оказа, че те искат още и още чешка музика. Стигна се дотам, че след три години един от лондонските критици написа как оркестърът на Ливърпул е най-добрият оркестър с чешко звучене във Великобритания“.

Либор Пешек остава и постоянен гост на Чешката филхармония в нейните концерти, докато във Великобритания популяризира чешката музика, особено творчеството на Йозеф Сук и Витеслав Новак. Кралица Елизабет II го награждава с Орден на Британската империя през 1996г. и година по-късно получава почетния Медал за заслуги – I степен, от президента на Чехия Вацлав Хавел. От 1990г. е главен гост-диригент на Пражкия симфоничен оркестър, известен повече като Prague FOK (абревиатура на трите основни дейности на състава – филмова, оперна и концертна), а през 2007г. става главен диригент на Чешкия национален симфоничен оркестър, който ръководи чак до 2019г. През 2020г. Пешек получи признание и заради приноса му към творчеството на Бохуслав Мартину – той бе отличен с възпоменателен Медал за интерпретация на оркестровата музика на чешкия композитор.

 „Работата с него винаги е била вдъхновяваща и изпълнена с типичния му хумор, който ще си спомняме с умиление“, написаха музикантите от Пражкия симфоничен оркестър, работили с маестрото още от 70-те години на миналия век до последния им общ концерт през 2014г. „Заедно с Вацлав Талих, Карел Анчерл, Рафаел Кубелик и Иржи Белохлавек, той беше един от най-известните чешки диригенти през последните десетилетия“, обобщава Radio Prague, допълвайки с цитат от думите на вече покойния маестро: „Не бях особено музикално даровит. По-скоро бих казал, че като цяло съм бил един артистично надарен човек, който можеше да прави всякакви неща…“

Ключови думи: