Почина легендарният маестро Иржи Белохлавек

Почина легендарният маестро Иржи Белохлавек

На 71-годишна възраст

След продължителна борба с рака, на 71-годишна възраст почина легендарният чешки диригент Иржи Белохлавек. Тъжната вест бе разпространена от Чешката филхармония, която той ръководеше дълги години. За съжаление, Белохлавек не успя да вземе участие в 72-рото издание на фестивала „Пражка пролет“, който се провежда в момента в чешката столица.

Музикантът е роден на 24 януари 1946г. в Прага. Завършва виолончело и оркестрово дирижиране в Музикалната академия на града. Като почитател на хокей на лед, играе приживе често, но претърпява сериозна контузия, поради което изоставя виолончелото завинаги.

Иржи Белохлавек печели националния конкурс по дирижиране през 1970г., което му осигурява място на главен помощник-диригент на Чешкия филхармоничен оркестър. От 1972 до 1978г. застава на диригентския подиум на Държавния филхармоничен оркестър на Бърно, а от 1977 до1989г. е главен диригент на Пражкия симфоничен оркестър /FOK/. От 1990г. до 1992г.ръководи Чешката филхармония, с която винаги е поддържал тясно сътрудничество. Но през 1992г. оркестрантите избират за свой ръководител Герд Албрехт и Белохлавек е принуден да напусне състава. Година по-късно той основава Пражкия филхармоничен оркестър, с който изнася концерти почти в целия свят. С него записва Третата и Четвъртата симфонии на Бохуслав Мартину, което му донася номинация за наградите „Грами“ през 2005г. Тогава става и почетен диригент на оркестъра.

От 1997г. е избран за преподавател по оркестрово дирижиране в Музикалната академия в Прага, а година по-късно – за главен режисьор в Националния театър в Прага Става и ментор на диригенти от следващото поколение като Якуб Хруша.

Следващият етап в кариерата на Иржи Белохлавек е работата му със Симфоничния оркестър на Би Би Си /2006г.-2012г./, на който е гост-диригент от 1995г.. Сериозният отпечатък, който оставя след себе си, му донася Ордена на Британската империя „за заслуги към музиката“, с който бе удостоен лично от Кралица Елизабет Втора. Впоследствие Белохлавек се завръща на пулта на Чешката филхармония, като през януари 2017г. договорът му беше удължен до 2022г.

Иржи Белохлавек е бил главен гост-диригент на Ротердамската филхармония, дирижирал е и престижни американски и японски оркестри. Специално внимание той отделя на оперното изкуство и се превръща в недостижим разпространител на опери от чешки композитори като „Русалка“ от Антонин Дворжак и „Катя Кабанова“ от Леош Яначек, съобщава Радио Прага.

Кредото на изтъкнатия диригент можем да открием в споделеното след концерт през 2012г.: „Музиката е чувството на моя живот. Усещам радостта, въпреки че просто чета ноти“. Поклон пред паметта му!