Виви Василева: „Музикалните училища и консерваториите в България имат прекалено малко перкусионни инструменти“

Виви Василева: „Музикалните училища и консерваториите в България имат прекалено малко перкусионни инструменти“

Ще свири на 28 май от 19.00 ч. в зала „България” със „Софийски солисти“

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с перкусионистката Виви Василева, разположено в звуковия файл под главната снимка!

На 28 май от 19.00 ч. в зала „България” ще се проведе концерт от поредицата, посветена на 60-тата годишнина на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров. Солист на ударни инструменти ще бъде Виви Василева. Събитието е част от 53-тото издание на Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“.

„Перкусионистите сме лакоми за нови композитори. Търсим ги непрекъснато, както и те. Имаме много нови звуци и нови възможности в класическата музика. Ударните са инструментите на 21 век. Те свързват всякакви култури от целия свят“, заяви в ефира на Classic FM Radio талантливата перкусионистка Виви Василева. На 24 май тя е поканена от Концертхаус-Виена да свири с Виенския камерен концерт, на който изпълнява на перкусии прочутата творба за соло цигулка „Малка токата“ от Петър Христосков.

 

На същото място Василева представя световната премиера на произведението „КА“ на младата композиторка Бушра Ел-Турк. На предстоящия концерт Виви Василева ще направи премиера на това произведение в България. Бушра Ел-Турк е родена в Лондон, като има ливански корени. „Като дете обичах да чета гръцки легенди. Тя откри, че древните египтяни са вярвали, че след смъртта душата остава на света. Ка е част от душата. Затова концертът ще бъде мистичен и свързан с чувствата и кръговрата на живота“. Тази съвременна творба е написана за 13 ударни инструмента и камерен ансамбъл, сред които маримба, вибрафон, дайрета, тарамбуки, кротали и др. „Имам огромна свобода в този концерт, защото има много каденци, където мога да импровизирам. Преди един месец получих нотите и бях шокирана, защото малко неща са написани. После се „отворих“ и пиесата започна да ми прави удоволствие. Българските музиканти като „Софийски солисти“ и българската публика са много ритмични. Това съм го преживявала само в България“, добави Виви Василева.

Сестрата на виртуозния цигулар Васко Василев смята, че движението при изпълнение на ударни са огромни. Според нея, перкусионните инструменти са като спорт, тъй като трябва да вложиш цялото си тяло, за да изсвириш един пасаж или да извадиш звук от голям барабан. „Нашата държава е много известна с перкусионистите си, които живеят във Франция, САЩ, Австрия, Германия, Швейцария“, убедена е тя. „Разнообразието на ударни инструменти е визитната картичка на перкусионистите. Музикалните училища и консерваториите в България имат нужда от повече подкрепа, защото имат прекалено малко инструменти“, каза още Виви Василева. „В НМУ- София имат една маримба, а аз им подарих втора, но това е малко. Не можем да се развиваме, като няма инструменти. А има специален талант у българските перкусионисти“, допълни даровитата перкусионистка.

След концерта на 28 май, тя ще се подготвя за Пловдив Международния конкурс за млади перкусионисти Pendim, който организира с Алекс Георгиев. Събитието ще завърши на 1 юли от 19ч. с концерт на Античния стадион. Впоследствие Василева се отправя към фестивала „Варненско лято“, където ще изнесе концерт /8 юли/ и ще проведе майсторски клас /9 и 10 юли/. Предстои й да свири и в Balchik Classic Days /23 юли/.

Ключови думи: