Перкусионистката Виви Василева се завръща в България

Перкусионистката Виви Василева се завръща в България

На 19 септември свири в “Софийски музикални седмици”

Перкусионистката Виви Василева се завръща в България за два концерта. На 18 септември тя ще открие есенното издание на 11-тия фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”, а на 19 септември ще зарадва публиката в София с концерт в зала “България” в рамките на 51-вото издание на фестивала “Софийски музикални седмици”. Партньор на сцената ще бъде бразилския китарист Лукас Кампара Диниц.

Талантливата дама, родена през 1994г. в Германия в семейство на български музиканти, започва музикалното си образование с цигулка, но скоро вдъхновена от директния контакт с група български музиканти по време на летуването си на известния Карадере плаж на Черноморския бряг, които й показват как да вади звук и ритъм от най- различни перкусии. Моментално усеща, че безграничното им многообразие ще бъде нейния свят и от тоя момент се посвещава на тяхното овладяване.

Виви Василева взима първите професионални уроци на 10-годишна възраст и скоро получава Първа награда на националния конкурс “Jugend musiziert“ в Германия, а на 13- годишна възраст става най-младия член на Националния младежки оркестър в Германия и едновременно дебютира като солистка на Hofersymphoniker. Това не й пречи да бъде ученичка в реномираната Гимназия “Шилер” в Хоф, която завършва с отлична диплома и владеене на 5 езика: немски,английски, френски, испански, португалски.

На 15 години със съдействието на водещото за класическа музика радио BR Klassiк, записва първия си диск.,,VIVE LA FOLIE“ По същото време е приета като студентка в Нochshule fûr Musik und Theater in München в класа на проф.Петер Садло, където получава бакалавърската си диплома.

Следват нови успехи. През 2009г. печели бронзов медал на международен конкурс в Париж и първа награда на конкурса в Нюрнберг. През 2013г. става носител на Музикалната награда на Инголщад, а година по-късно получава две специални награди за най-младия изпълнител полуфиналист на престижния конкурс АRD. През 2016г. гостува като солист на турне с Младежкия баварски оркестър, като свири в залите на Филхармонията на Гастайг и Херкулесзаал в Мюнхен и др. Изнася общо 12 концерта през 2017г. и е избрана за Музикант на годината на Бавария.  Същата година получава Първа награда на Конкурса Гастайг в Мюнхен, със собствено произведение на българска тема „ Калино моме”. Пише и участва с музика за филмите: „Geschichte einer Liebe FREYA“ „Zu Naha“.

 

През последните две години е солистка на LivivMozArt фестивал в Украйна, Rheingau Festival, Европейски седмици Passau, Carl-Orff Festspielen, Бранденбургски летни концерти и Schleswig- Holstein Musik Festival. През 2019г. дебютира в залата на Берлинската филхармония. Същата година прави презентация на втория си албум ,,SINGIN RHYTHM“ и световна премиера на Концерт за перкусии ”ORAKULUM“, написан специално за нея, с Оркестър Вупертал- Германия и повторен с други оркестри още четири пъти. Виви Василева изнася соло-концерти с Nürnberger Sinfoniker, Hofer Symphoniker и Филхармония Sūdfestfalen. Предстои й премиера на Recycling concerto с Държавната филхармония Rheinland-Pfalz, Lahti (Финландия), Концертхаус Виена и др. Виви Василева организира и перкусионен квинтет, с който е изнася концерти в Мюнхен, Есен, Лудвигшафен, както и на сцената на Западноберлинската филхармония. От октомври 2018г. прави магистратура по перкусии в Моцартовия университет в Залцбург, където през лятото на 2019г. участва активно в концерти на авторитетния Залцбургски Фестивал, отбелязвайки 200 годишнината му. Едновременно завършва магистратура в Hochschule für Musik und Theater Мюнхен в класа по камерна музика с нейния партньор на сцената и в живота, китариста Лукас Кампара Диниц.

Повече за програмата на концертите и за творческия път на перкусионистката, чуйте от самата Виви Василева в интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл под снимките вляво.