Виртуозът Сергей Малов пред Classic FM:

Виртуозът Сергей Малов пред Classic FM: "Живото изпълнение е свещенодействие"

Тази вечер открива Фестивал и академия "Алегра" в зала "България"

Чуйте цялото интервю със Сергей Малов, разположено в звуковия файл под главната снимка!

"Класическата музика все още привлича толкова много хора, колкото е привличала и преди. Мисля си, че музиката е най-откровеното, вдъхновяващо, прекрасно, мистериозно изкуство. Онова, в което сякаш никога не можеш да станеш толкова добър, колкото ти се иска. Изкуството, което е толкова тайнствено, че привлича толкова много и вярна публика". Това заяви в ефира на Classic FM виртуозът Сергей Малов. Той ще бъде солист в откриващия концерт на осмото издание на известния в Русе и по света Фестивал и академия "Алегра", което за първи път се провежда в София. Малов ще изпълни Третия цигулков концерт на Сен-Санс под акомпанимента на Фестивалния оркестър "Алегра", дирижиран от Никола Паске. В програмата ще звучат увертюра към операта "Оберон" от Карл Мария фон Вебер и сюита "Пулчинела" от Игор Стравински. Събитието е тази вечер, 15 юли, от 19.30ч. в зала "България".

Световноизвестният музикант Сергей Малов счита, че тайната на успеха е фокусиране върху желанията и целите си. "Като за начало е добре да имате представа къде сте  се запътили и да следвате посоката. Другото е практика, практика, практика", споделя "властелинът на струните". Той призна, че е "вдъхновен от фолклорната музика и особено много от българския фолклор. Бих искал да свиря с повече разбиране, защото българската фолклорна музика е толкова богата. От друга страна, колаборациите понякога понамирисват на нещо евтино, дори кичозно. И да се прави кросоувър просто, за да се направи сливане между жанровете и типа музика, е претенция да се направи нещо ново. Имам интерес към подобни предизвикателства, независимо дали ще свиря или ще дирижирам. В някои от тези проекти съм много по-сигурен и уверен, отколкото в други, но съм отворен за такива експерименти. Надявам се да поживея по-дълго, за да видя всички нови открития в това необятно поле на музиката".

Според Малов, "емоциите, които предизвиква и събужда музиката, не биха могли да оживеят в друга форма на изкуство, а живото изпълнение е било, е и ще си остане свещенодействие. Надявам се да преживеем нещо подобно на концертите в програмата на "Алегра"".

Повече за предстоящите концерти, включени в програмата на фестивал "Алегра", както и детайли за майсторските класове, част от Академия "Алегра", на адрес: allegrafestival.com/bg/, www.allegrafestival.com/bg/allegra-masterclasses/

Билети може да се закупят от касата на зала "България" и от eventim.bg/bg/artist/festival-alegra-350/profile.html

Ключови думи: