Авторитетни световни музиканти ще се изявят на Фестивала и академия
Снимка: Фондация „Алегра“

Авторитетни световни музиканти ще се изявят на Фестивала и академия "Алегра" 2022г.

От 15 до 22 юли 2022г. в София

Световноизвестният цигулар Сергей Малов, когото музикалната критика нарича „властелинът на струните“, заради таланта му да извлича божествена музика от цигулка, виола, барокова цигулка и виолончело да спала, открива осмото издание на музикалния фестивал Алегра в София.

Концертът, който ще се състои на 15 юли в столичната зала „България" от 19.30ч., ще отведе публиката в в царството на Оберон и Титания, с увертюрата към „Оберон“ на Карл Мария фон Вебер – един истински „сън в лятна нощ“.  С малък, но искрящо цветен неаполитански карнавал ще завърши концерта: Стравински, маскиран като Перголези е церемониалмайсторът на това прелестно приключение в сюитата „Пулчинела“.

Успоредно с участието си в още два концерта – „Паралели“ и „Съзвездия“, Сергей Малов е един от преподавателите в майсторските класове на академия Алегра, която ще се проведе в залите на Националното музикална училище „Любомир Пипков“.

Роденият в Санкт Петербург Сергей Малов е многостранен виртуоз: свири на цигулка, виола, барокова цигулка и виолончело да спала. Репертоарът му се простира от ранна барокова музика до Йохан Себастиан Бах, от класически и романтични концерти за цигулка до световни премиери на съвременна музика. В своите интерпретации той се фокусира върху въпросите за стила и техниките на изпълнение от съответната епоха.

Като цигулар, Сергей Малов печели награди на конкурса „Паганини“ в Генуа, Моцартовия конкурс в Залцбург, конкурса „Хайфец“ във Вилнюс и конкурса „Майкъл Хил“ в Оукланд. Виолата пък му носи отличия на конкурса ARD в Мюнхен и на конкурса в Токио.

На конкурса Й.С.Бах в Лайпциг Сергей Малов е награден с барокова цигулка. „JumpstartJunior Foundation”- Амстердам му предоставя барокова цигулка на Джофредо Капа. Свирил е като солист с Akademie für Alte Musik Berlin, Венецианския бароков оркестър, Севилския бароков оркестър, “Musica Viva” – Москва, Camerata Salzburg и Baroque Orchestra Halle.

Записите на Сергей Малов на произведения на Й.С. Бах, Паганини и Изаи, наред с други, са издадени от DECCA, EASonus, Hänssler Profil, Alba и Pan Classics, както и от Solo Musica. През есента неговият запис на 6-те виолончелови сюити на Бах е отличен с OPUS Klassik 2021. Осъществен с личното му виолончело да спала, записът получава изключителната оценка на критиката („…CD, което е великолепно от начало до край.“ Süddeutsche Zeitung, Р.Брембек, 27.4.2020). Най-новият издаден запис (2021) е на 24 каприза оп.1 на Николо Паганини.

Видеоклиповете с неговото виолончело да спала са гледани над един милион пъти в интернет. От септември 2017 г. Сергей Малов е назначен за професор по цигулка в Университета за музика в Цюрих. 

На 19 юли от 19.30ч.  в зала „България“ Григори Асс се включва в концерта „Паралели“ (в който участват още Ласло Феньо, Сергей Малов, Петър Найденов и Нимрод Гуез), а на 20 юли, отново в зала „България“, заедно с маестро Людмил Ангелов ще потопят публиката в един интересен концерт, който организаторите на фестивала определят като „битката на До-мажорите“.

Григори Асс е явление в света на класическата музика. След дебюта си с оркестъра „Моцарт“ от Болоня под палката на Клаудио Абадо, редовно свири с Маестрото, който го избира за концертмайстор на Люцернския фестивален оркестър. Записът на Хайдновата Симфония-концертанте с Абадо и оркестъра „Моцарт“ печели ред престижни отличия, включително ICMA за най-добър концерт на 2015. Цигуларят е свирил като солист с диригенти като Яник Незет-Сеген, Теодор Куренцис, Даниел Блендулф Андрес Ороско-Естрада, с Mahler Chamber Orchestra, Orchestra Mozart Bologna, the Swedish Radio Symphony Orchestra and Camerata Salzburg. Сред партньорит му в камерното музициране са Наталия Гутман, Янин Янсен, Вилде Франг, Джеймс Енес, Лорънс Пауър, Еманюел Паю, Готие Капюсон, Николас Алстед,Сабине Майер, Александър Мелников и Фазил Сай. Свири и като дуетен партньор с Пинкас Цукерман.

Григори редовно е канен да участва в образователни проекти и майсторски класове в Maastricht Conservatory, Australian National Academy of Music, Orchesterzentrum Dortmund, ZHDK Zurich и El Sistema Venezuela. Той също така е член на журито на Mozarteum Salzburg и Sendai International Music competition. Григори е ръководил с цигулка в ръка следните забележителни ансамбли – Mahler chamber orchestra, Orchestra Mozart – Bologna, Люцернския симфоничен оркестър, Белградска филхармония, Цюрихския камерен оркестър, Оркестъра на Гран Канария и Люцернския фестивален оркестър с репертоар, обхващащ както камерно-оркестрови произведения, така и пълномащабни симфонични пиеси. Като гост-концертмайстор Григори Асс установява тесни връзки с оркестри като London Symphony, Оркестъра на Баварското радио, Симфоничния оркестър на Монреал, Montreal Symphony, Мюнхенската държавна опера, Хамбургската държавна опера, Orchestra della Academia Nazionale di Santa Cecilia в Рим, Philharmonia Orchestra, Симфоничния и филхармоничния оркестри на BBC, Шотландсие камерен оркестър,Scottish Chamber orchestra, Оркестъра на WDR в Кьолн, Бамбергсите симфоници и DSO  Berlin.

Обикаля целия свят и среща публика от различни точки на Земята, но в интервю признава, че най-любимата му публика са децата. „Мисля си, че децата имат най-директен контакт с музиката и реагират бързо и чисто на всичко, което им се поднася.“

Започнал своята музикална кариера едва петгодишен, благодарение на силната подкрепа от страна на родителите си, на които в този момент (с дистанцията на времето е особено благодарен), Асс е категоричен, че в тъмни времена като настоящето, музиката е силна подкрепа и вдъхновение за хуманността.  Въпреки пристрастеността си към класическата музика, подчертано би избрал легендарния хит на „Бийтъл“ – Let It Be, ако трябва да избере една композиция, която свидетелства за божествената искра в човека.

 

Снимка: Фондация „Алегра“

Кирил Злотников – виолончело

Роден в Минск, в семейство на професионални музиканти,Кирил Злотников започва обучението си при проф. Владимир Перлин в Белоруската държавна музикална академия. Продължава образованието си в Израел при проф. Узи Визел и Хилел Цори. Дипломира се при проф. Михаил Хомицер в Академията „Рубин“ в Йерусалим. По време на учението си, Златников участва в майсторски класове на такива музиканти като Йо-Йо Ма, Исак Щерн. Наталия Гутман, Борис Пергаменшчиков, Алдо Парисо и Дьорд Куртаг. През 1991 Кирил Злотников получава стипендия от културната фондация „Америка – Израел“, печели награди на многобройни музикални състезания като Clairmont Competition, Braun-Roger Siegl Competition, Pierre Tarcali Prize. Член-основател е на един от най-разпознаваемите с артистичната си креативност, найдинамични и вълнуващи млади квартетни ансамбли днес – струнния квартет „Йерусалим“. Съставът, признат за водещия израелски квартет, музицира по цял свят. След 2002 квартетът има екслузивен договор за записи с Harmonia Mundi. Успоредно с разгърната си дейност като камерен музикант, Кирил Злотников свири и като солист с международно признати оркестри – Израелска филхармония, Йерусалимски симфоничен оркестър, симфониците на Лудвигсбург, Gulbenkian Orchestra, West-Eastern Divan Orchestra, Камерата Йерсалим и се радва на сътрудничество с прочути диригенти, сред които Даниел Баренбойм, Зубин Мета, Лорънс Фостър, Ашер Фиш, Симон Янг. Репертоарът му обхваща значими челови творби от барока, класическия период, романтизма и съвременната музика. Кирил Злотников е редовен гост на големи фестивали за камерна музика като фестивала Proms, фестивалите във Вербие, Ванкувър, Гщаад, Залцбург, Райнгау, Равиния, ШлезвигХолщайн, Йерусалим и Шветцинген. Артистът споделя сцена с артисти от първа линия – Даниел Баренбойм, Андраш Шиф, Елизабет Леонская, Пиер Булез, Елена Башкирова, Мицуко Учида, Наталия Гутман, Табеа Цимерман, Мириам Фрид, Майкъл Трий, Ашер Фиш, Николай Знайдер, Ланг Ланг, Итамар Голан, Мартин Фрьост. Кирил Злотников е бил член на жури на различни международни конкурси, включително конкурса на ARD в Мюнхен през 2016. От 2001 до 2012 Злотников е водач на человата група и преподавател в West- Eastern Divan Orchestra с диригент маестро Баренбойм. Взема участие и като чело-концертмайстор в определени проекти и гастроли на Берлинската Staatskapelle. Освен множеството записи с квартет „Йерусалим“, Злотников записва интеграл на Моцартовите клавирни триа с Даниел Баренбойм и Николай Знайдер за EMI през 2006. От 2020, Кирил е посланик на Jargar Strings. Злотников свири на изработено от братя Амати виолончело от 1610 виолончело, любезно предоставено му за пожизнено използване.

Кирил Злотников ще участва в камерния концерт на 21 юли 2022 г., заедно с проф. Борис Гарлицки - лауреат на конкурса Паганини и концертмайстор на Лондонски симфоничен оркестър проф. Вилфрид Щреле - доайен на виоловата група на Берлинска филхармония, Сергей Малов, Нимрод Гуез, Атанас Кръстев и младите и изключително перспективни цигуларки Лора Маркова и Полин ван дер Рест. Този концерт е еманация на философията на Allegra - да събира утвърдени имена на световната сцена с млади инструменталисти с бъдеще.

Нимрод Гуез - цигулка и виола
Нимрод Гуез е роден в Израел през 1977 г. На седемгодишна възраст започва да свири на цигулка. Негови учители са Наум Либерман, Илона Фехер, Шломо Тинтпулвер и Хаим Тауб. След срещата си с проф. Табеа Цимерман на 16-годишна възраст, той решава да смени цигулката с виола и през 1996 г. започва да учи в нейния клас във Франкфуртския Университет за музика и сценични изкуства. След пет години, през 2001 г. той се премества в Любек и продължава обучението си в класа по цигулка на професор Нора Частейн. Наред с обучението си по цигулка, Нимрод Гуез посещава уроци по виола при професор Барбара Вестфал от 2002 до 2004 г. През 2002 г. Нимрод Гуез печели Първа награда в конкурса “Aviv”. През следващата година става соло виолист в Gewandhaus Orchester – Лайпциг. От 2008 до 2012 г. заема същия пост в Симфоничния оркестър на Баварското радио. От 2019 е водач на виоловата група на Chamber Orchestra of Europe. Воден от интереса си към бароковата музика, през 2010 заедно с колеги от Оркестъра на Баварското радио основава ансамбъл за барокова музика “L’accademia giocosa“. През 2012 г. Нимрод Гуез е назначен за професор по виола в Университета за музика във Вюрцбург. Нимрод Гуез се изявява като солист и с трите инструмента: цигулка, виола, и барокова цигулка. Той е и търсен партньор за камерна музика. Между музикантите, с които свири са имена като Янин Янсен, Вилде Франг, Лиза Ферщман, Себастиян Клингер, Николас Алстедт и Максимилиан Хорнунг. Той е и чест гост на фестивали като Utrecht Kamermuziek Festival (Нидерландия), Lockenhaus Chamber Music Festival (Австрия) и „ErstKlassik“ (Сарнерзee, Швейцария). Нимрод Гуез ще участва в камерните концерти на 19 и на 21 юли 2022 г.

Един от най-известните музиканти в световен мащаб - унгарски челист Ласло Феньо е звездата в музикалната програма на фестивал Алегра, който се провежда от 15 до 22 юли в столичната зала „България“. През последните няколко години Ласло Феньо концертира на най-големите сцени по света и за голяма радост на българските меломани и неуморната работа на екипа, който организира фестивала, ще свири и на родна сцена.

В родната му страна, Унгария, Ласло Феньо е от много години един от най-търсените солисти. Неговите солови рецитали и концерти камерна музика или с оркестри, се излъчват на живо и записват от Унгарското радио. Той е свирил с повечето от унгарските оркестри и диригенти. През 2005 г. получава високопризнатата награда на името на Ференц Лист, присъдена от унгарското министерство на културата, както и наградата Junior Prima през 2008 г.

Ласло Феньо започва обучението си по музика в Унгария, като още на 13 годишна възраст става студент на проф. Ласло Мезьо в Музикалната академия „Ференц Лист“ в Будапеща. По-късно продължава образованието си при професор Давид Герингас в Любек, където брилянтната техника, верният усет за стил и извънредно широкият репертоар му донасят редица награди от важни конкурси. Сред тях са Международният музикален конкурс в Женева, конкурсът Ростропович в Париж, The Adam International Cello Competition в Крайстчърч както и конкурсът на унгарското радио в Будапеща. След като завършва обучението си, той убедително разширява музикалните си хоризонти под ръководството на Бернард Грийнхаус.

Ласло Феньо прави майсторски класове по цял свят. От 2009 г. до 2011 г. е преподавател в Академията за музика и изящни изкуства във Франкфурт, а от април 2012 г. е професор във Висшето училище по музика в Карлсруе. Ласло Феньо е  бил солист-виолончелист на Филхармония Hungarica в периода 1998-2001, а от 2001 до 2012 година  на Симфоничният оркестър на Франкфуртското радио.

Интересна подробност от музикалната биография на Ласло Феньо е, че свири на чело, изработено от Матео Гофрилер от 1695 г. Заедно с фестивалния оркестър Алегра под диригентството на Йоханес Шлефли,  виолончелото на Ласло Феньо ни пренася в увертюрата към операта „Силата на съдбата“ на Джузепе Верди, сюитата из балета „Жар-птица“ на Игор Стравински и вариации по тема „Рококо“ на Пьотр Илич Чайковски. Концертът е на 22 юли, а на 19 юли, Ласло Феньо ще се включи в звездния състав на концерта „Паралели“ с участието на Сергей Малов, Григори Асс, Нимрод Гуез и Петър Найденов.

Повече за предстоящите концерти, включени в програмата на фестивал Алегра, както и детайли за майсторските класове, част от Академия Алегра, на адрес: allegrafestival.com/bg/, www.allegrafestival.com/bg/allegra-masterclasses/

Билети може да се закупят от eventim.bg/bg/artist/festival-alegra-350/profile.html

Фестивалният билет е в продажба, а само на касата на Зала "България" ученици, студенти и пенсионери могат да си закупят билети с голямо намаление.

Фестивал и академия Алегра се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”, Софийска община - Столична програма “Култура”, Фондация “Америка за България”, Институт Лист - Унгарски културен институт и в партньорство със Софийска филхармония и Национално музикално училище “Любомир Пипков”.

Ключови думи: