Тандемът Спилбърг- Уилямс отново заедно в „Семейство Фейбълман“

Тандемът Спилбърг- Уилямс отново заедно в „Семейство Фейбълман“

Показват филма на 25 ноември в зала 1 на НДК

Прочутият тандем ще впечатли ценителите на киното в почти биографичният филм на световноизвестния режисьор Стивън Спилбърг „Семейство Фейбълман“. Новата лента ще бъде показана на 25 ноември в зала 1 на НДК в рамките на тазгодишната Киномания, която се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Филмът е обяснение в любов към седмото изкуство, една медитация върху миналото, сътворена с трогателна искреност и носталгия, съобщават организаторите.

Сами Фейбълман е момче, което израства в Аризона в периода след Втората световна война. Раздвоен между артистичната си, запазила детето в себе си майка Мици и прагматичния си, често неглижиращ семейството баща Бърт, той успява да изгради собствената си идентичност, докато се мести с родителите си из различни американски градове, към които трябва да се адаптира. Проблемите в семейството оставят трайна следа в младия Стивън и го превръща в един от великите кинорежисьори на нашето време.

Продукцията, за която сякаш прочутият режисьор се готви цял живот, спечели Наградата на публиката във фестивала в Торонто. В главните роли ще видим Мишел Уилямс (Мици Фейбълман), Пол Дейно (Бърт Фейбълман), Сет Рогън (Бени), Гейбриъл Лабел (Сами Фейбълман), Джийни Бърлин (Хадаса), Джъд Хърш (чичо Борис), както и легендарния режисьор Дейвид Линч, който се въплъщава в образа на Джон Форд. Съсценарист е Тони Кушнер, с който Спилбърг си партнира в много други успешни проекти.

Музиката е дело на легендарния Джон Уилямс.  

Двамата колоси се срещат за първи път на обяд през 1972г. От тогава досега творческото им сътрудничество е довело до написването на златните страници в киноиндустрията, сред които класически заглавия като "Извънземното", "Джурасик парк", "Междузвездни войни", както и излезлия преди няколко години шедьовър "Добрият великан".

Сред хитовите заглавия в Киномания 2022 се нареждат "Баншите от Инишерин“ на майстора на черната комедия Мартин Макдона и „Идиотският триъгълник на режисьора Рубен Йостлунд. Откриването на фестивала ще се проведе на 17 ноември от 19:00 часа в зала 1 на НДК с прожекция на филма „Майка” на режисьора Зорница София, копродукция с Германия и Хърватия. Публиката ще може да съпреживее автентичен филм, суров и нежен едновременно, вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца - в триумф на един различен тип „родителство“. Главната роля се изпълнява от любимата от малкия екран и театъра Дария Симеонова, за която това е дебют за главна роля в киното. Участват още хърватският актьор Леон Лучев, печелил награди на фестивали като Берлин, Кан и Сънданс, както и кенийските открития - Перис Уамбуи и Стив Матиас.

Текст: Георги Митов

Ключови думи: