Кенеди център обяви честването на 90-ия рожден ден на Джон Уилямс
Снимка: patch.com

Кенеди център обяви честването на 90-ия рожден ден на Джон Уилямс

Юбилеят

Прославеният филмов композитор Джон Уилямс, роден на 8 февруари 1932г., ще бъде почетен с тридневен фестивал през лятото, по повод неговата 90-годишнина. Празникът се организира от Кенеди център във Вашингтон и Националния симфоничен оркестър на САЩ, които имат амбицията да покажат програма от тематични концерти и събития през юни 2022г. Това ще бъде техният дълбок поклон пред един наш изключителен съвременник, чиято музика не просто му е донесла безброй престижни признания /пет награди „Оскар“, 25 отличия „Грами“, седем приза BAFTA, четири „Златни глобуса“ и пр./, но и напълно искреното възхищение на хора от целия свят, които отдавна разпознават и обичат неговите великолепни теми за киното.

Снимка: kennedy-center.org

Програмата вече е ясна: на 22 юни фестивалът ще припомни, че се навършват 40 години от излизането на екран на „Извънземното“ /1982г., реж. Стивън Спилбърг/ и за тази цел се предвижда изпълнението на цялостната филмова сюита на композитора, под диригентството на Стивън Райнеке, паралелно с прожекция на филма. На следващия ден Джон Уилямс ще бъде почетен гост на галаконцерт в негова чест, с участието на Националния симфоничен оркестър и диригента Стефан Деньов, на който са поканени някои много близки до композитора хора, като Стивън Спилбърг, Йо-Йо Ма и Ане-Софи Мутер. Идеята на този концерт е по-широка – да послужи и като възможност за набиране на средства в полза на новосъздаден фонд за музикално образование на оркестъра. В последния ден на фестивала /24 юни/ ще прозвучи прочутата партитура на Джон Уилямс към филма „Джурасик парк“ /1993г., реж. Стивън Спилбърг/, отново в изпълнението на Националния оркестър, под палката на Стивън Райнеке. За това събитие публиката е поканена да се присъедини и към една специална среща непосредствено преди концерта, когато на нейно разположение за въпроси и отговори ще бъде самият Джон Уилямс. „В американската музика малко хора са били по-влиятелни от Джон Уилямс“, споделя президентът на Кенеди център Дебора Ф. Рътър, а изпълнителният директор на оркестъра добавя: „Необикновената музика на Джон надхвърли първоначалното си предназначение във филмите, за да стане част от вече стандартния оркестров репертоар“. 

Снимка: Deutsche Grammophon

На 4 февруари 2022г., макар и само няколко дни преди рождения му ден, Джон Уилямс отново ще има повод да празнува – днес на CD излиза албумът „The Berlin Concert“, запечатал не само незабравимите му филмови теми, но и първия път, когато самият той застава като диригент пред Берлинската филхармония.

Ключови думи: