Стартира гласуването за наградите „Кристална лира

Стартира гласуването за наградите „Кристална лира"

Слушателите на радиото избират на кого да бъде връченa специална наградата на Classic FM за ярки постижения в една от сферите музика, танц и изпълнителско изкуство

На сайта на Classic FM радио стартира гласуването за наградите „Кристална лира“, които се връчват за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство. Всеки желаещ може да даде своя вот за номинираните в специалната секция на сайта https://classicfm.bg/kristalna-lira/, като гласуването ще бъде възможно от днес до 12 ч. на 28-ми октомври 2022 г. Основани през 1997 г. призовете се връчват с цел създаване на система за обществено отбелязване на забележителни постижения в изпълнителското и танцовото изкуство, по инициатива на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и агенция „Кантус Фирмус“ с медийната подкрепа на Classic FM радио.

Всяка година като част от наградите „Кристална лира" единственото радио за класическа музика в България присъжда и „Специалната награда на Classic FM”. Тя се определя от слушателите на радиото, които могат да изберат на кого да бъде връчен кристалният приз за ярки постижения в една от категориите.

Наградите „Кристална лира“ представляват статуетка и грамота, които тази година се присъждат за постижения, реализирани в рамките на изминалия концертен сезон и учебна година. Могат да бъдат награждавани колективи и индивидуални изпълнители,  като призът се присъждат в следните основни направления: Оперно изкуство; Оперетно изкуство и мюзикъл; Музикален фолклор; Танцов фолклор; Поп и рок музика; Педагог; Инструменталист; Постановъчен екип; Балетно изкуство; Оркестрово изкуство; Хорово изкуство; Млад изпълнител;  Диригент; Камерен ансамбъл; Музикална критика и публицистика; Духов оркестър; Звук и звуков дизайн; Мениджмънт в музикалното и танцово изкуство.

Сред номинираните са редица известни български изпълнители, състави и педагози, като целия списък можете да видите тук: https://classicfm.bg/kristalna-lira/. Всеки желаещ има право да гласува за по една номинация от всяка една категория. Може да се гласува и само за една номинация, като не е задължително да се гласува за номинация от всички категории. Всеки желаещ има право да упражни правото си на глас само по веднъж.

Ключови думи: